Hugo Claus. Omdat ik geen beeld ben

28 oktober 2013

Vier woordschilderijen van de vijfdelige reeks ‘Het Vlot van de Medusa’ (1964) van Hugo Claus (1929-2008) en Serge Vandercam (1924-2005) zijn tot 5 januari 2014 gepresenteerd in tentoonstelling ‘Hugo Claus. Omdat ik geen beeld ben’ in het Oostendse MuZEE. De tentoonstelling brengt een groot deel van Claus plastische werk bijeen.

Hugo Claus, voornamelijk gekend voor zijn literair werk, is zijn leven lang ook een hartstochtelijk schilder en tekenaar geweest. Hij was eveneens betrokken bij de CoBrA-beweging en werkte samen met verschillende kunstenaars. De werken van ‘Het Vlot van de Medusa’ zijn dan ook opgenomen in dit luik van de tentoonstelling dat handelt over zijn samenwerkingen.

Het feit dat voor Claus het schilderen verwant was aan de dichtkunst, blijkt ook uit deze reeks woordschilderijen die hij samen met Serge Vandercam realiseerde. Bij deze reeks ‘Het Vlot van de Medusa’, keerden ze de rollen om waarbij de schrijver (Hugo Claus) schilder wordt en de schilder (Serge Vandercam) schrijver wordt. Deze reeks is een mooi voorbeeld van de dynamische wisselwerking tussen woord en beeld.
De tentoonstelling brengt een groot deel van zijn overgebleven tekeningen en schilderijen bijeen en loopt nog tot 5 januari in MuZee te Oostende.