Portret van Claire

Tot de zomer van 2005 woonde Claire de Rassenfosse (1922–2009), de kleindochter van Armand Rassenfosse en zijn echtgenote Marie, in het huis van haar grootouders. Op deze tekening heeft ‘papou’ haar geportretteerd als tweejarige kleuter, in de weer met kleurpotloden en een stukje papier. Armand Rassenfosse (1862–1934), die zelf geen dochters had, viel het geluk te beurt zijn kleindochter gedurende twaalf jaar te zien opgroeien.

Bij testament vertrouwde Claire in 2009 de Koning Boudewijnstichting de opdracht toe het oeuvre en het woonhuis met atelier van haar grootvader te conserveren en te herwaarderen met de bedoeling zijn werk een grotere bekendheid te geven.
Het legaat van Claire de Rassenfosse omvat zijn atelierwoning met inboedel aan de Rue Saint-Gilles te Luik. Dit pand in Neomaaslandse stijl werd in 1899 gebouwd door de Luikse architect Paul Jaspar en werd in 2009 door de Waalse minister van Erfgoed Jean-Claude Marcourt opgenomen op de Lijst van beschermde monumenten. De plannen ervan worden bewaard in het Centre d’Archives et de Documentation van de CRMSF (Commission royale des Monuments, Sites et Fouilles).

Type: 
Tekening
Material / technique: 
Kleurtekening op papier
Dimensions: 
45 x 30 cm
Type of acquisition: 
Schenking van Claire de Rassenfosse
Year of acquisition: 
2009
Depository institution: 
Fonds Armand Rassenfosse