Ontwerp voor de “Engelenpoort” van de Augustijnenkerk te Tienen

Abraham van Diepenbeeck
17de eeuw

Deze tekening voor de Engelenpoort is van de hand van Abraham van Diepenbeeck (1596-1675), een kunstenaar afkomstig uit s’Hertogenbosch die sinds 1621 in Antwerpen woonde en werkte.

De twee deurvleugels zijn gescheiden door een verticale naald en zijn onderverdeeld in drie horizontale geledingen. In het boogveld bovenaan zien we putti die links een bisschopsmijter en rechts een bisschopsstaf vasthouden. Dit verwijst naar de heilige Augustinus die bisschop van Hippo Regius was. In het middenstuk dragen ze op het linker paneel een hart, een attribuut van de heilige, en op het rechter paneel meerdere boeken, die refereren naar zijn geschriften. Onderaan is links de bekering van de heilige Augustinus weergegeven en rechts een kind dat de zee in een kuiltje tracht te scheppen (wat even onmogelijk is als het begrijpen van het geheim van de Heilige Drie-eenheid). Op de naald in het midden staan drie figuren boven elkaar die de goddelijke deugden uitbeelden: het Geloof, de Hoop en de Liefde.

In het prentenkabinet van het Museum voor Schone Kunsten van Boedapest wordt een tekening bewaard die eveneens toegeschreven wordt aan Abraham van Diepenbeeck en die een meer in detail uitgewerkte versie is van de hier besproken tekening. Behalve één paneel, stemt de houten poort die Mattheüs van Beveren (1630-1690) voor de kerk der Augustijnen in Tienen vervaardigde volkomen overeen met deze twee tekeningen.

Website Stedelijk Prentenkabinet / Museum Plantin-Moretus

Type: 
Tekening
Material / technique: 
Pen in Chinese inkt, gewassen, zwart en rood krijt
Dimensions: 
31,1 x 19,3 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
1996
Depository institution: 
Stedelijk Prentenkabinet, Antwerpen
Collection: