Ondine

Het monumentale tafelmiddenstuk Ondine dat in 2003 aangekocht werd door de Koning Boudewijnstichting, is een merkwaardig kunstwerk. Hoewel dit massief zilveren tafelmiddenstuk zowel qua functie als qua stijl anachronistisch is, is het juist heel representatief voor zijn tijd. De periode waarin het werd gecreëerd, was immers zeer complex en zat vol tegenstrijdigheden.

Ondine kan beschouwd worden als een van de laatste materiële getuigen van een tijdperk waarin vooroorlogse drang naar prestige, grandeur, luister en etiquette een laatste stuiptrekking beleefde.

Het werk werd besteld bij Wolfers Frères, dat toen al een halve eeuw de toonaangevende zilversmederij in België was. Het was bestemd voor de eretafel van het Belvédère, het 18de-eeuwse kasteeltje waar het commissariaat-generaal van de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 was gehuisvest en waar meerdere luxueuze diners, lunches en garden parties werden georganiseerd voor de vips. Het illustreert niet alleen de episode van de wereldtentoonstelling zelf, maar ook de historiek van Wolfers Frères en de ontwikkeling van de edelsmeedkunst in de 20ste eeuw.

Het tafelmiddenstuk is een ware fontein van zilver en goud. Boven de cascade van drie bekkens gevoed door waterspuiende dolfijnen, prijkt een bronzen waternimf op een gepolijste schelp. Spiegels suggereren de weerschijn van het water en weerkaatsen het licht van de elektrische lampen die onder de twee bekkens in het midden van het stuk zijn bevestigd.

Website DIVA - Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant Antwerpen
Meer info over het Erfgoedfonds

Artikel 'Ondine, een onding van Expo 58? Glamour op tafel volgens Wolfers Frères'

Type: 
Tafelmiddenstuk
Material / technique: 
Zilver, verguld zilver en brons
Dimensions: 
49 cm h. x 90 cm br. x 40 cm d.
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2003
Depository institution: 
DIVA - Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, Antwerpen