Tentoonstelling 'Feestelijk tafelen'

12 juni 2012

De verzameling van de Koning Boudewijnstichting bevat duizenden kunstwerken, verspreid over vijfentwintig Belgische musea. In het kader van de tentoonstelling ‘Feestelijk tafelen’ werd een selectie werken uit onze collectie samengebracht.

Van tafel tot tafel kunnen de bezoekers kennismaken met sprekende getuigen uit onze verzameling: zilveren middenstukken, gelegenheidswerken en historische documenten zijn omringd door kostbare voorwerpen en documentatiemateriaal uit andere collecties die ze in een tastbare historische context plaatsen.

Vier historische tafels zijn terug tot leven gewekt:

  • de fonkelende en prestigieuze feesttafel die in 1875 gedekt werd ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Louise
  • de art nouveau tafel van het banket dat in 1897 georganiseerd werd ter ere van Edmond van Eetvelde, secretaris-generaal van Congo-Vrijstaat
  • de legendarische art deco tafel die Philippe Wolfers ontwierp voor de Internationale Tentoonstelling van Moderne Decoratieve en Industriële Kunsten die plaatshad in Parijs in 1925
  • de tafel van de exclusieve VIP-diners die georganiseerd werden naar aanleiding van Expo 58.

In de meer dan 80 jaar die het bruiloftsmaal van prinses Louise scheiden van de talloze mondaine culinaire hoogstandjes van Expo 58 evolueerde het eet- en tafelgebeuren. Aan welke voorschriften moesten die prestigieuze feestmalen voldoen? Wanneer kregen elegantie en raffinement de bovenhand op pracht en praal? Hoe evolueerden de gerechten en de kookkunst? … Dankzij deze tentoonstelling en de bijhorende publicatie zal u de finesses ontdekken van het feestelijk tafelen tussen 1875 en 1958!

‘Feestelijk tafelen’
van 23/06/2012 tot 09/09/2012
van 10u tot 17u
BELvue museum, Paleizeinplein 7, 1000 Brussel
Gratis

Een tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met de afdelingen Geschiedenis en Kunstgeschiedenis en Archeologie van de VUB, het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis van Brussel en het Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen.