Oiseaux et Iris

Philippe Wolfers (1858-1929), die internationaal beroemd is voor zijn art-nouveaujuwelen, maakte in totaal 9 sierkammen. Oiseaux et Iris is echter de enige bekende sierkam die nog volledig is. Het draagt het merkteken van de Exemplaires Uniques en wordt bewaard in zijn originele schrijn, wat van dit juweel een bijzonder museumstuk maakt. Deze sierkam uit 1899 is bovendien goed gedocumenteerd. Hij werd destijds tweemaal getoond op belangrijke tentoonstellingen en de ontwerptekening met datum bleef ook bewaard.

Wolfers vervaardigde tussen 1898 en 1907 een 130-tal Exemplaires Uniques, waarvan er vandaag nog slechts een 20-tal bestaan. Ze dienden als staaltjes van het vakmanschap van de kunstenaar en werden ingezonden voor belangrijke nationale en internationale tentoonstellingen. Elk stuk werd getekend met het bijschrift EX.UNIQUE onder zijn initialen. Deze juwelen waren in die tijd reeds bijzonder duur. De stukken die verschillende keren getoond waren op tentoonstellingen en niet verkocht waren, werden gedemonteerd. De gebruikte edelstenen werden dan gerecupereerd voor andere juwelen.

Rond 1900 waren sierkammen reeds zeldzaam en bijzonder exclusief. Vandaag zijn sierkammen en haarornamenten in het algemeen een zo goed als verdwenen genre bij juweliers. Ook de Belgische musea bezitten geen dergelijke juwelen. Oiseaux et Iris mag als een waar unicum beschouwd worden en kreeg terecht een plaats in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.

Website Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Meer info over het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché

Type: 
Kam
Material / technique: 
Goud, email, Braziliaanse opaal en bergkristal
Dimensions: 
11 x 11 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2009
Depository institution: 
Koninklijke musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel