Evangeliarium

De platen van het evangeliarium, vervaardigd tussen 1228 en 1230, bestaan uit twee zilveren platen, bevestigd op twee eikenhouten paneeltjes. Ze bieden een staalkaart van de verschillende technieken die Hugo van Oignies heeft toegepast: stempelen, ciseleren, niëllo, filigraan en het inkassen van edelstenen, intaglio’s, cameeën en emailplaquettes.

In de centrale figuren – Maiestas Domini en de Gekruisigde Christus – volgt Hugo van Oignies de iconografische conventies van zijn tijd. Maar in de marges heeft hij zijn verbeelding de vrije loop gelaten. Met name in het figuratief filigraanwerk dat zeer levendig en naturalistisch uitgevoerd werd. Het filigraanwerk met jachttaferelen in een decor van wijnranken is gekenmerkt door een buitengewone lichtheid en een verrassende reliëfwerking.

Uit de geniëlleerde inscriptie rond de Maiestas Domini blijkt dat de boekband het werk is van Hugo van Oignies en dat hij vertrouwd was met de Heilige Schrift. Op een van de geniëlleerde plaatjes heeft de edelsmid zichzelf ook afgebeeld.

Publicatie 'De Schat van Oignies'
Website Musée Provincial des Arts anciens du Namurois

Type: 
Edelsmeedwerk
Material / technique: 
Eikenhouten basis, zilver, niëllo, verguldsel, edelstenen, intailles, cameeën, email
Dimensions: 
32,5 x 23,2 x 2 cm
Type of acquisition: 
Schenking van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw in Namen
Year of acquisition: 
2010
Depository institution: 
Musée Provincial des Arts anciens du Namurois, Namen
Collection: