Een dynamische en multifunctionele ruimte

De dynamische en multifunctionele ruimte van het toekomstig museum, waarvan de plannen momenteel vorm krijgen, zal representatieve hard- en software groeperen, met inbegrip van de elektromechanische installaties die aan de elektronica voorafgingen en de documentatie die meer dan zeven decennia informaticageschiedenis en haar Belgische wortels illustreert. Ook de hard- en software op het gebied van tele-informatie zal de nodige aandacht krijgen: modems, transmissiemateriaal, telefoontoestellen – van het allereerste primitieve exemplaar tot de gsm (die bij de jongeren is uitgegroeid tot hun dagelijks schrijfinstrument). Documenten, archieven, foto’s en andere bronnen (vooral technische en historische literatuur over de beginjaren van de IT in België) vormen een schat aan informatie voor historici en andere onderzoekers.

Het op handen zijnde initiatief zal verschillende vormen van museumanimatie aanbieden – reconstructies, simulaties, interactiviteit, spelletjes – waarmee de bezoeker kan ontdekken hoe de oude toestellen en installaties destijds functioneerden. Het verleden als stapsteen naar de toekomst! De ruimte zal ongetwijfeld ook een cultuurpubliek aantrekken met een speciale belangstelling voor de geschiedenis van de technologische ontwikkeling.

De Koning Boudewijnstichting verwierf een locatie in Namen (Salzinnes). Het Fonds Baanbrekende Informatica in België zal opzoek gaan naar financiële middelen voor de restauratie van de locatie.

De activiteiten van het Fonds Baanbrekende Informatica in België worden ondersteund door een comité waarvan op dit ogenblik deel uitmaken: Philippe Busquin, François Delpérée, François-Xavier de Donnea, Mark Eyskens, Catherine Gernay, Pierre Klees, Philippe Maystadt, Yves Poullet, Jean-Jacques Quisquater, Alain Siaens, Françoise Tulkens, Saskia Van Uffelen en Marc Vervenne.