Congo, Mangbetu-vrouw

Marcel Rau
1935-1946

De Dupont-collectie bevat 16 medaillons van Marcel Rau (1889-1966). Deze congo-medaille uit de naoorlogse periode is ongetwijfeld een van zijn meesterwerken. Naast enkele meesterlijke portretten, vooral deze op zijn gegoten medailles, vervaardigde hij tijdens het interbellum ook enkele mooie art-decomedailles. Zijn eerste penning werd in 1927 uitgegeven.

Marcel Rau was de zoon van een architect en volgde tussen 1903 en 1909 een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Een van zijn leermeesters was, zoals voor vele andere medailleurs uit deze periode, Charles Van der Stappen. In1909 behaalde hij de eerste plaats in de Prijs van Rome.

Van zijn hand zijn een 80tal gegoten en geslagen penningen bekend maar ook standbeelden, geveldecoraties en muntontwerpen. Rau was de ontwerper van het Belgische 50-centiem stuk met het hoofd van de mijnwerker, en eveneens de auteur van het bekende Cereshoofd op de naoorlogse munten van 1 en 5 frank alsook van het 100 frankstuk met de 4 koningshoofden.

Publicatie 'Van ijzer tot brons. Bas-reliëfs van de Marie-Louise Dupont-collectie.'
Website Koninklijke Bibliotheek van België

Type: 
Medaille
Material / technique: 
Brons
Dimensions: 
63 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2006
Depository institution: 
Koninklijke Bibliotheek van België, Brussel