Buste van Hercules

Lucas Faydherbe (1617-1697), een beeldhouwer afkomstig uit Mechelen en leerling van Peter Paul Rubens, is de vervaardiger van de buste van Hercules. Deze beeltenis van de held Hercules, getooid met een leeuwenvacht, hoort thuis in een reeks terracotta bustes van mythologische figuren, een vrij uniek onderdeel van Faydherbes oeuvre.

In totaal worden tien dergelijke borstbeelden aan de kunstenaar toegeschreven. De meest voorkomende personages zijn die van de pendanten Hercules en Omphale. Hercules kreeg van het orakel in Delphi te horen dat hij indien hij wilde genezen van zijn ziekte, in slavendienst moest gaan. Zo kwam Hercules als dienaar terecht aan het hof van Omphale, koningin van Lydië.

De juiste functie van deze borstbeelden is vooralsnog niet duidelijk: in elk geval waren ze bedoeld om van onder uit gezien te worden, want vanuit die positie komen zij pas ten volle tot hun recht. Het hier besproken borstbeeld is een stuk kleiner dan de andere beelden van Hercules. Het is echter niet duidelijk of het werk een voorontwerp is voor de gelijknamige terracotta bustes van groot formaat, of het eerder een later gemaakte reductie betreft.

Website Museum voor Schone Kunsten

Type: 
Beeld
Material / technique: 
Terracotta
Dimensions: 
43 x 36 x 21 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
1996
Depository institution: 
Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen
Collection: