17 autografische partituren

Na een tip van de vrienden van Philippe Boesmans kocht de Koning Boudewijnstichting, met de steun van het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, een reeks van 17 autografische partituren van de internationaal gerenommeerde, Belgische componist Philippe Boesmans (1936-2022). De manuscripten zouden normaal per stuk verkocht worden, maar blijven nu samen bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van België.

Als geheel bewaard

De Stichting kocht de 17 partituren op de veiling ‘Lettres & Manuscrits autographes – Musique’ bij Ader, op 12 oktober 2021 in Parijs. Ze vertrouwde de documenten toe aan de Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België, waar ze sindsdien in de beste omstandigheden worden bewaard en toegankelijk zijn voor onderzoek. Zo wist de Stichting, samen met Marie Cornaz, Bernard Foccroule, Manuel Couvreur en andere actoren uit de muziekwereld, te voorkomen dat de stukken apart werden verkocht.

Belangrijk bronmateriaal

Marie Cornaz, conservator van de muziekcollecties van de Koninklijke Bibliotheek van België, en Olivia Wahnon de Oliveira, directeur van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, benadrukken dat “het om een primeur gaat, want de Belgische bibliotheken en instellingen hadden nog geen enkele autografische partituur van deze componist in hun collecties”. Marie Cornaz: “Door de aankoop van de 17 composities, die allemaal afkomstig zijn uit de collectie muziekhandschriften van de Parijse uitgever Jobert, wordt niet alleen de verspreiding voorkomen van bronnen die integraal deel uitmaken van belangrijk Belgisch muzikaal erfgoed. Op basis van deze handschriften kan in België ook een unieke en vernieuwende muzikale en musicologische expertise over Boesmans ontwikkeld worden.”

Internationaal gerenommeerde Belgische componist

Philippe Boesmans (Tongeren, 1936 - Brussel, 2022) ontwikkelde een zeer persoonlijke muzikale taal. Hij werd al snel erkend als een uitzonderlijk getalenteerde componist. Hij won verschillende prijzen in binnen- en buitenland, zoals de Prix Italia (1971) voor zijn compositie Upon la-mi, een van de manuscripten die de Stichting heeft gekocht. Onder de aangekochte manuscripten bevinden zich verder ook de eerste opera van Philippe Boesmans, La Passion de Gilles, die in 1983 in De Munt in première ging, en L'Incoronazione di Poppea, zijn herorkestratie van Monteverdi’s opera op vraag van Gerard Mortier, directeur van De Munt. Boesmans staat als componist ook bekend voor zijn orkestrale en instrumentale muziek. Met zijn Concerto voor viool en orkest, een hommage aan de Belgische vioolschool van Vieuxtemps en Ysaÿe, won hij de Prix de l'Académie Charles Cros. In 2000 won Boesmans de Prix Honegger voor zijn hele oeuvre en in 2004 de Prix Musique van de SACD.

Type: 
muziekpartituur
Material / technique: 
Ink op papier
Type of acquisition: 
Aankoop van het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2021