Zomerexpo’s en activiteiten

17 juni 2024

Of u deze zomer nu moet schuilen tegen de eindeloze regen, dan wel de ongenadige zon, in heel het land kan u in koele en droge musea en kastelen terecht om unieke erfgoedstukken te ontdekken uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting. Onze kunstwerken nemen deel aan verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Maar ook een deugddoende (erfgoed)wandeling en kunstroute staan op het programma.

Schattenjacht in de Lichtstad

Voor het eerst is de Schat van Oignies, een uitzonderlijke verzameling edelsmeedkunst uit de 13de eeuw, in zijn – quasi – totaliteit in het buitenland te zien. Nog tot 20 oktober 2024 loopt in het Musée de Cluny in Parijs een unieke tentoonstelling over deze kerkschat, die eigendom is van de Stichting.

Pikant kasteelbezoek

In het kasteel d’Ursel loopt tot 13 oktober Les liasions désireuses, een expo over erotische kunst – in de ruimste zin van het woord – van eind 18de eeuw tot vandaag. Uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting zijn drie tekeningen te zien van Armand Rassenfosse die een ode aan zijn vrouw brengt, en twee rijkelijk versierde snuifdozen uit de Collectie Merveille. 

Luiks verjaardagsfeest

In 2024 is het negentig jaar geleden dat schilder en graficus Armand Rassenfosse overleed. Op drie locaties in de stad loopt een retrospectieve gewijd aan de Luikse kunstenaar die ook werken uit de collectie Rassenfosse van de Koning Boudewijnstichting bevat: in de Galerie des Beaux-Arts (van 5/07/2024 tot 01/09/2024), de Fonds patrimoniaux (van 5/07/2024 tot 01/09/2024) en La Boverie (van 5/07/2024 tot 1/12/2024). De Galerie des Beaux-Arts presenteert een selectie olieverfschilderijen van de kunstenaar, de Fonds patrimoniaux toont zijn ex-librissen, geïllustreerde werken, affiches en advertenties en de Galerie noire in het Musée de La Boverie, een selectie van werken uit een privéschenking aan het Musée des Beaux-Arts.

Discreet wandelen op een kasteeldomein

Liever een deugddoende wandeling in de buitenlucht? Op het domein de Ramaix van het Kasteel van Grune zijn deze zomer privéwandelpaden open voor het publiek. Via QR-codes kan de bezoekers meer informatie te weten komen over dit historisch domein, dat in ere wordt gehouden dankzij het Fonds de Ramaix, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. 

Des femmes remarquables dans l’histoire de l’informatique

In het Computer Museum NAM-IP in Namen loopt tot 31 augustus 2024 een tentoonstelling die de rol belicht die vrouwen hebben gespeeld in de ontwikkeling van de informatica. ‘Opmerkelijke vrouwen in de geschiedenis van de informatica’ nodigt bezoekers uit om de carrières van vrouwelijke pioniers in hun gebied te ontdekken, door middel van thematische en iconografische panelen, interactieve terminals en ludieke evenementen.

Vanuit de heuvels langs de Schelde

Op drie iconische locaties confronteren Hans Claus en Piet Piron het werk van hun grootvaders, Leo Piron en Lieven Colardyn, met dat van bekende tijdgenoten en enkele hedendaagse kunstenaars. De art deco villa Zonnekracht in Anzegem, de home-galerij ‘In een glooiing van de tijd’ in Nukerke en het Oud Hospitaal van de stad Oudenaarde zijn ‘the places to be’ van deze kunstroute. Ook een 20tal kunstwerken uit de Collectie Leo Piron, die aan de Koning Boudewijnstichting geschonken werd, zijn te zien op ‘Vanuit de heuvels langs de Schelde’, van 24 augustus tot 1 september 2024.

Tegels in Hemiksem

Van juli 2024 tot mei 2025 toont het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem drie nieuwe presentaties, met o.a. een selectie tegels uit de Pozzo-collectie, die Roberto Pozzo in 2016 aan de Koning Boudewijnstichting schonk. In de nieuwe permanente presentatie van het museum kan de bezoeker een ruime selectie art nouveau-tegels van Gilliot & Cie ontdekken uit de Pozzo-collectie. Daarnaast zijn ook de tentoonstellingen ‘Van Expostijl tot Seventies. Gilliot & Cie en de Belgische tegel na 1945’ en ‘Dat opent deuren. Typisch Belgische deurgrepen uit 1950-1970’ zeker een bezoekje waard!