Onze Schat van Oignies te zien in Parijs !

12 februari 2024

Voor het eerst reist de Schat van Oignies, een uitzonderlijke verzameling edelsmeedkunst uit de 13de eeuw in haar – quasi – totaliteit naar het buitenland. Van 19 maart tot 20 oktober 2024 presenteert het Musée de Cluny in Parijs – het Frans nationaal museum van de Middeleeuwen – de indrukwekkende edelsmeedwerken uit deze kerkschat in een tentoonstelling die speciaal aan hem gewijd is: ‘Merveilleux Trésor d’Oignies: éclats du XIIIe siècle’.

Een van de zeven wonderen van België

De Schat van Oignies bestaat uit een vijftigtal stukken, die elk getuigen van de uitzonderlijke kwaliteit van de gotische edelsmeedkunst. Deze zeldzame kerkschat uit de 13de eeuw dankt zijn internationale faam aan de verfijning van de kunstvoorwerpen, het technisch meesterschap, de zeldzame en kostbare materialen, de goede staat waarin ze bewaard zijn, en de bijzondere geschiedenis van de stukken. In 1978 werd de schat uitgeroepen tot een van de ‘zeven wonderen van België’; in 2010 klasseerde de Federatie Wallonië-Brussel 32 stukken uit de schat als uitzonderlijk roerend erfgoed.

Het voortbestaan verzekerd

In 2010 droegen de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen de Schat van Oignies over aan de Koning Boudewijnstichting, om deze te vrijwaren en permanent toegankelijk te maken. De Schat werd ondergebracht in het Musée provincial des Arts anciens du Namurois (TreM.a), waar hij permanent tentoongesteld wordt, en de Société archéologique de Namur draagt bij tot de studie en de promotie van dit kostbare erfgoed.

Primeur

Voor het eerst is deze prestigieuze schat nu bijna volledig buiten België te zien, honderd jaar nadat drie stukken ervan getoond werden in het Louvre in 1924. Een dertigtal voorwerpen die vervoerd kunnen worden, schitteren in een tentoonstelling in het Musée de Cluny: edelsmeedwerken, vooral reliekhouders, en een selectie objecten in stof. Bezoekers kunnen er echte topwerken zien, zoals de reliekhouder van de melk van de Heilige Maagd, de reliekhouder van de rib van de heilige Petrus, de boekbanden van het Evangelarium van Oignies of de kelk en het pateen van Gilles de Walcourt.

Tentoonstelling

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de priorij van Oignies en haar protagonisten en belicht de edelsmeedkunst van Hugo d'Oignies en zijn atelier. De Koning Boudewijnstichting steunt de tentoonstelling, die een gezamenlijk initiatief is van het Musée de Cluny en het Musée provincial des Arts anciens du Namurois (TreM.a), waar de Trésor d'Oignies gewoonlijk tentoongesteld wordt. De Koning Boudewijnstichting wil met haar Programma Erfgoed & Cultuur haar collectie onder de aandacht brengen en toegankelijk maken voor het publiek.

Praktische info
Tentoonstelling ‘Merveilleux Trésor d’Oignies : éclats du 13e siècle’ 
Musée de Cluny
28 rue Du Sommerard
F - 75005 Paris
Van 19 mars tot 20 oktober 2024
Open van dinsdag tem zondag, van 9.30 tot 18.15 uur.
Nocturne op 1ste en 3de donderdag van de maand, van 18.15 tot 21.00 uur
Toegang: €12, kortingstarief: €10