Tentoonstelling: ‘Dotremont en de surrealisten. Een jeugd in oorlog’

26 november 2019

Een nieuwe blik op de prominente Belgische kunstenaar Christian Dotremont en zijn banden met het surrealisme! Een tentoonstelling van het Erfgoedfonds die getuigt van de rijkdom van het archieffonds dat zijn broer Guy aan de Koning Boudewijnstichting schonk.

Het archief van Christian Dotremont (1922-1979) is een onmisbare bron voor de studie van zijn oeuvre en van de bewogen periode en het artistieke milieu waar de kunstenaar deel van uitmaakte. Guy Dotremont schonk het archief van zijn broer in 2011 aan de Koning Boudewijnstichting.

Met de tentoonstelling in het BELvue museum wil het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting recht doen aan de erfenis van deze prominente Belgische kunstenaar en de rijkdom van het archief delen met iedereen.

Deze tentoonstelling werpt een nieuw licht op de beginjaren van de carrière van Christian Dotremont, die samenvielen met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en zijn banden met het surrealisme.

Alvorens de Cobra-beweging op te richten en het logogram uit te vinden, begint Dotremont zijn carrière als jonge dichter in de kring van de surrealisten. De context van de bBezetting confronteert de surrealistische kunstenaars met existentiële vragen: hoe hun activiteit behouden en welke zin eraan geven? De tentoonstelling reconstrueert deze bewogen en cruciale periode in het creatieve parcours van Dotremont en in de geschiedenis van het surrealisme. Dit aan de hand van talrijke gedichten, persoonlijke correspondentie, foto’s, pamfletten, affiches, publicaties en kunstwerken van Dotremont en bevriende kunstenaars, voornamelijk afkomstig uit het archieffonds van de kunstenaar. Daarnaast lenen gerenommeerde instellingen en privéverzamelaars enkele bijzondere werken uit, waaronder een nooit eerder vertoonde film met Magritte en Nougé in de hoofdrol en een werk dat Dotremont van Magritte zou hebben gekocht.

Naar aanleiding van de tentoonstelling geeft de Koning Boudewijnstichting eveneens een begeleidende publicatie uit.

Praktische info

‘Dotremont en de surrealisten. Een jeugd in oorlog’
Van 26/11/19 tot 9/02/20
Belvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel

Gratis toegang
Gratis audiogids (nl-fr-en) op de eigen smartphone (app.belvue.be)
Begeleid bezoek mogelijk
Avondopening op 28/11 met rondleidingen nl-fr-en in het kader van de Brussels Museums Nocturnes.

Publicatie te koop (€5) in de museumshop.