Archieffonds Christian Dotremont

Guy Dotremont, broer en beheerder van de erfenis van Christian Dotremont (1922-1979) heeft het Archieffonds van Christian Dotremont vanuit Frankrijk opnieuw naar België gebracht en aan de Koning Boudewijnstichting geschonken. Het Fonds is van kapitaal belang voor de kennis van de naoorlogse literatuur en kunst en meer specifiek van de CoBrA-beweging (1948-1951).

Logogrammen

Christian Dotremont was een prominente figuur van zijn tijd. Op 17jarige leeftijd schreef hij Ancienne éternité, een gedicht dat enthousiast onthaald werd door de surrealisten en dat hem toegang verschaftte tot de Franse artistieke en poëtische kringen. Maar bovenal was hij de uitvinder van de logogrammen; gedichten die op zulke spontane manier neergeschreven werden dat ze ook een grafisch kunstwerk werden. Deze gedichten kunnen zowel gelezen als 'bekeken' worden en zijn ongetwijfeld één van de belangrijkste poëtische uitvindingen van de 2de helft van de 20ste eeuw.

CoBrA

Daarnaast speelde Christian Dotremont ook een grote rol bij CoBrA, de beweging die hij samen met zijn vrienden Joseph Noiret, Asger Jorn, Karel Appel, Constant en Corneille oprichtte. Dotremont vond ondermeer de naam ‘CoBrA’ uit die samengesteld werd uit de eerste letters van de drie hoofdsteden Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Zijn fonds bevat archieven, documenten, boeken, correspondentie en een uitgelezen selectie van grafische werken.

Terug naar Brussel

Het geheel werd in depot gegeven aan de Archieven en Museum van de Literatuur (AML) die gehuisvest zijn in de lokalen van de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. 
 

Website Koninklijke Bibliotheek van België