Studiedag in Freÿr

11 oktober 2021

Het idee van het sublieme. Zo luidt het thema van de traditionele studiedag die het Fonds Laubespin-Lagarde op vrijdag 22 oktober organiseert in het Domein van Freÿr.

In het kader van het restauratieproject van de tuinen van Freÿr, die door het Waals Gewest als buitengewoon erfgoed zijn geklasseerd, organiseert het Fonds Laubespin-Lagarde van de Koning Boudewijnstichting op vrijdag 22 oktober een studiedag gewijd aan 'Het idee van het sublieme'.

Het is rond de overgang van de 18e naar de 19e eeuw dat het concept van 'het sublieme' zijn intrede doet in tuinen. In die tijd ontdekt - of herontdekt - de mens de natuur. Bergen maken een bijzondere indruk, vooral op degenen die een 'Grand Tour' maken en de Alpen oversteken. Men gaat de wilde en imposante natuur niet langer uit de weg, maar omarmt en bestudeert ze. Na de reis wordt de natuur gereproduceerd in tuinen, of creëert men tuinen in een 'subliem' decor.

Hoe werden die sublieme tuinen uitgedacht en aangelegd, wat zijn hun bijzonderheden, hoe kunnen we ze restaureren en conserveren, hoe kunnen we hun authenticiteit bewaren of ze in al hun pracht herstellen?

Die vragen worden beantwoord door kunst- en tuinhistorici, specialisten van de 18e eeuw, tuinaanleggers en -architecten tijdens een voormiddag met lezingen en een namiddag met rondleidingen op het sublieme Domein van Freyr.

Praktische info:
Datum: 22/10/2021
Plaats: Château de Freÿr, Freÿr 12, 5540 Hastière - Waulsort
Prijs: gratis

Schrijf u hier online in