Schilderijen van Bonnecroy herenigd

30 oktober 2018

Het 'Gezicht op Brussel’ van Jan Baptist Bonnecroy keert tijdelijk terug naar zijn roots. In een tentoonstelling over het geslacht Arenberg, brengt Museum M de drie unieke 17e-eeuwse stadszichten van Bonnecroy terug samen, die oorspronkelijk hun Driestedensalon van het kasteel in Heverlee sierden.

Het ‘Gezicht van Brussel’ (1664-1665), overigens het allereerste schilderij dat het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting in 1990 aankocht, is van uitzonderlijke documentaire waarde. Verschillende gebouwen, wijken en vestingen, die later verdwenen zijn, werden er minutieus op weergegeven.

Het werk was destijds eigendom van de hertogen van Arenberg en bevond zich oorspronkelijk in het kasteel te Heverlee. Nu is het werk in het Museum M tijdelijk verenigd met de Gezichten op Antwerpen en Amsterdam van de hand van Jan Baptist Bonnecroy (1618-1676). Zo worden de drie stadsgezichten uit de oude ontvangstvertrekken van het kasteel weer samengebracht. Ze staan er ook symbool voor de uitvalsbasis die de Lage Landen vormden voor de Arenbergs, die een prominente diplomatieke, militaire en economische rol speelden, naar Europa toe.

Praktische info:
‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’
Museum M
Tot 20 januari 2019