Gezicht op Brussel

Jan Baptist Bonnecroy
1664-1665

Dit Gezicht op Brussel houdt het midden tussen een landschap en een landkaart en geeft Brussel weer in vogelperspectief. In één oogopslag kan men de hele stad en haar omwalling overschouwen. De belangrijkste gebouwen zijn met voldoende details weergegeven om ze te herkennen. De woonhuizen daarentegen zijn meer gestileerd.

Dankzij het scherpe waarnemingsvermogen van de kunstenaar heeft dit doek een uitzonderlijke documentaire waarde. Er zijn gebouwen, wijken en vestingen op te zien die verdwenen zijn door het bombardement in 1695 of de grote brand die er op volgde, kloosters die vernield werden tijdens de Franse Revolutie en sluizen die ondertussen zijn afgebroken. Bonnecroys Gezicht op Brussel is onder meer belangrijk vanwege de minutieuze weergave van de tweede omwalling van de stad. Deze versterking werd in de 14de eeuw gebouwd en later afgebroken voor de aanleg van de ringlaan, die in 1840 voltooid werd.

Het werk was destijds eigendom van de hertogen van Arenberg en bevond zich oorspronkelijk in hun kasteel te Heverlee. Omstreeks 1960 werd het doek verkocht aan een New Yorkse handelaar, maar in 1990 kon de Stichting het terug kopen en uit de Verenigde Staten repatriëren. Nu bevindt het werk zich in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in de stad waar Jan Baptist Bonnecroy het doek schilderde.

Website Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Meer info over het Erfgoedfonds

Type: 
Schilderij
Material / technique: 
Olie op doek
Dimensions: 
165 x 300 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
1990
Depository institution: 
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel