Hoe kunnen erfgoed en zorg elkaar versterken? In het Museum Dr Guislain stond de etnografische collectie De Fraeye-Verburg centraal in interactiegroepen voor nieuwkomers rond het thema ‘heimwee’. Het project toont aan dat kunst en cultuur bijdragen aan psychisch welzijn.
In samenwerking met het Museum Dr. Guislain en wijkgezondheidscentrum De Kaai werd recent het project De kunst van verbinding afgerond. In dat kader werd een deel van de verzameling etnografica en fotografie, die Mark De Fraeye en Patricia Verburg in 2020 schonken aan de Koning Boudewijnstichting, in het museum ingezet om nieuwkomers in de buurt te helpen hun heimwee te overwinnen.
Het museum, dat zich toelegt op psychologisch welzijn, organiseerde met de steun van de Koning Boudewijnstichting interactiegroepen rond het thema ‘heimwee’, waarbij de (kunst)objecten werden gebruikt om een dialoog op gang te brengen. De deelnemers konden door object handling en begeleidde gesprekken hun ervaringen en gevoelens delen. Ze ontdekten wat hen kan helpen en dit vergrootte ook hun veerkracht.
De objecten uit de Collectie De Fraeye-Verburg spreken tot de verbeelding, roepen herkenning op en vormen een brug naar persoonlijke verhalen. In een veilige, niet-klinische museumomgeving ontstaat zo ruimte voor dialoog, verwerking en herstel. Op het einde van het traject werd een publieksmoment georganiseerd in de vorm van een focustentoonstelling.
Met dit project onderstreept de Koning Boudewijnstichting haar engagement om de maatschappelijke rol van erfgoed en cultuur te belichten, en haar overtuiging dat kunst en cultuur helend en verbindend kunnen werken.
De publicatie De kunst van verbinding bundelt de inzichten, methodieken en praktijkervaringen van het volledige traject, georganiseerd door Museum Dr. Guislain en wijkgezondheidscentrum De Kaai. Ze is een praktische leidraad voor professionelen uit zowel de zorg- als de erfgoedsector, die erfgoed en kunst willen inzetten om mensen verbinden, veerkracht te versterken en bij te dragen aan een inclusieve samenleving.