Primeur koptisch textiel

8 februari 2019

Voor het eerst presenteert een tentoonstelling de meer dan 200 stukken koptisch textiel uit de collectie Fill-Trevisiol. Een initiatief van het Koninklijk Museum van Mariemont, ter ere van de genereuze schenkers Maria Luise Fill en Robert Trevisiol.

Maria Luise Fill en Robert Trevisiol, onvoorwaardelijke stoffenliefhebbers, stelden 30 jaar lang vol passie hun collectie koptisch textiel samen. Om de toekomst ervan veilig te stellen en de verzameling publiek toegankelijk te maken, schonken ze ze in 2015 aan de Koning Boudewijnstichting.

De collectie telt een 230-tal stukken Egyptisch textiel uit vooral de 4de tot de 10de eeuw en omvat fragmenten van kledingstukken en interieurweefsels. Een zeer grote diversiteit aan technieken en stijlen, een buitengewoon kleurenpalet en stoffen versierd met zeer verscheiden motieven en personages, kenmerken de collectie. Tot de meest opmerkelijke weefsels behoren stukken in purperen wol uit de Romeinse periode.

Voor het eerst wordt de collectie Fill-Trevisiol nu in zijn totaliteit aan het publiek getoond. Een unieke gelegenheid, zeker omdat de stukken er eveneens een dialoog aangaan met topwerken uit andere publieke en private collecties. De tentoonstelling ‘Linnen en wol. Egyptisch textiel uit het 1ste millennium’ loopt nog tot 26 mei 2019 in het Koninklijk Museum van Mariemont.

De Koning Boudewijnstichting lanceert gelijktig ook een website over de Collectie Fill-Trevisiol. U komt er meer te weten over koptisch textiel en kunt er de volledige inventaris raadplegen, die vervolledigd werd met het wetenschappelijk onderzoek dat naar aanleiding van de schenking en de tentoonstelling uitgevoerd werd.

Parktische info:

‘Linnen en wol. Egyptisch textiel uit het 1ste millennium’
Koninklijk Museum van Mariemont
Chaussée de Mariemont, 100
7140 Morlanwelz
Ma-Zo : 10u tot 18u (april – sept)
Ma-Zo: 10u tot 17u (oktober – maart)
Tot 26 mei 2019