Ons kunstwerk op jouw brief!

22 maart 2023

Brussel speelde een belangrijke rol bij het ontstaan en de verspreiding van de art nouveau. In 2023 viert en eert Brussel dan ook een heel jaar lang deze typische Belgische kunststijl met ‘Art Nouveau Brussels 2023’. Ter gelegenheid daarvan brengt bpost een reeks postzegels uit van 5 iconische art nouveau kunstwerken. Twee van deze werken komen uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting.

Het gaat om de hanger ‘Medusa’ van Philippe Wolfers, ontworpen in 1898, en internationaal aanzien als een icoon van de Belgische art nouveaujuweelkunst. Het Erfgoedfonds kocht dit topwerk, vervaardigd uit ivoor, goud, email, opaal en diamant aan, en gaf het in bruikleen aan de KMKG. Daar is het voor iedereen toegankelijk in de presentatie van de Wolferswinkel.

Het tweede werk is de Nymfenlamp van Egide Rombaux en François Hoosemans, internationaal beschouwd als een hoogtepunt van de Belgische art nouveau en een van de weinig overblijvende getuigen van de Belgische deelname aan de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900. De ivoren sculptuur is van de hand van Rombeaux, de montuur in zilverwerk van Hoosemans. Rombeaux en Hoosemans maakten samen voor de Wereldtentoonstelling enkele kandelaars en elektrische lampen in ivoor en zilver. Ze zijn uiterst zeldzaam en in België was er geen enkel museum dat een dergelijk exemplaar bezat, tot het Ergfoedfonds dit exemplaar aankocht. De nymfenlamp is net als de Medusa in bruikleen gegeven aan het KMKG in Brussel.

De postzegels zijn te verkrijgen via de eShop van bpost tot eind 2025. Naast de postzegeluitgifte, is hier ook een First Day Sheet als nevenproduct verkrijgbaar. Hierop staat extra informatie over de postzegeluitgifte.