De nymfenlamp

De nymfenlamp van François Hoosemans en Egide Rombaux, aangekocht in 2011, wordt internationaal beschouwd als een absoluut hoogtepunt van de Belgische art nouveau. Het is daarnaast één van de weinige overblijvende getuigenissen van de Belgische deelname aan de wereldtentoonstelling in Parijs.

In 1900 ging in Parijs de wereldtentoonstelling door en vroeg men aan de gereputeerde juwelier François Hoosemans om België te vertegenwoordigen in de sectie edelsmeedkunst. Voor deze speciale gelegenheid werkte Hoosmans ondermeer samen met beeldhouwer Egide Rombaux. Samen maakten ze enkele kandelaars en elektrische lampen in ivoor en zilver. Ze zijn uiterst zeldzaam en in België was er geen enkel museum dat een dergelijk exemplaar bezat.

De aangekochte elektrische lamp heeft de vorm van een nimf die ondersteund wordt door bloemenstengels. De ivoren sculptuur is van de hand van Egide Rombaux; de montuur in zilverwerk van François Hoosemans. De zilveren stengels lopen uit op bloemknoppen die de lampenfitting vormen.

Enkele jaren na zijn ontstaan werd dit werk geschonken aan de Luikse industrieel en minister van staat Paul Van Hoegaerden. Sindsdien bleef het stuk in bezit van zijn familie. Het werk werd na de aankoop in depot gegeven aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Website Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Meer info over het Fonds Braet-Buys-Bartholemus

Type: 
Lamp
Material / technique: 
Zilver, ivoor, marmeren voetstuk
Dimensions: 
31 cm H
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Braet-Buys-Bartholemus
Year of acquisition: 
2011
Depository institution: 
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel