Kleine verhalen over een grote schat

31 maart 2014

De personen die een beslissende rol hebben gespeeld in de totstandkoming en het behoud van de Schat van Oignies zijn broeder Hugo, de edelsmid; de mecenas Jacob van Vitry; Maria van Oignies, die de spiritualiteit van zijn oorspronkelijke locatie belichaamt; Julie Billiart en de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen, die vanaf 1818 bijna twee eeuwen lang de Schat hebben gekoesterd; en ten slotte Ferdinand Courtoy, die er de eerste wetenschappelijke studie aan wijdde.

De expositie biedt de bezoekers de mogelijkheid om stukken van de schat te ontdekken die, wegens hun fragiel karakter, niet permanent tentoongesteld zijn, zoals het evangeliarium en de twee mijters van Jacob van Vitry.

In 2010 werd het ensemble overgedragen aan de Koning Boudewijnstichting, die de taak op zich nam het behoud ervan te verzekeren. De Stichting vertrouwde de Schat toe aan de "Société archéologique de Namur" zodat hij kon worden geëxposeerd in het "Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies", het nieuwe schrijn waar hij de eer krijgt die hem toekomt.

Praktische informatie:

TreM.a – Musée provincial des Arts anciens du Namurois – Trésor d’Oignies
Hôtel de Gaiffier d’Hestroy – Rue de Fer, 24 B–5000 Namen
van 29 maart tot 6 juli 2014
van dinsdag tot zondag, van 10 tot 18u
Gesloten op maandag.
Toegangsprijs: 5€