Japanse invloed op Belgische keramisten

12 februari 2016

Zes vazen uit de collectie Catteau illustreren treffend de Japanse invloed op de keramiek van Royal Boch uit La Louvière. De Stichting leende ze uit aan de tentoonstelling die eraan gewijd wordt in het Koninklijk Museum van Mariemont.

België en Japan vieren 150 jaar diplomatieke en vriendschappelijke relaties. Naar aanleiding daarvan wijdt het Koninklijk Museum van Mariemont een tentoonstelling aan Japanse keramiek uit de Edo-periode (1603-1868). De getoonde stukken behoren tot de collectie van de Belgische kunstenaar en oriëntalist Gisbert Combaz (1869-1941), die Japanse kunst beter bekendmaakte in België.

De ontdekking van de Japanse keramiek lokte heel wat enthousiasme uit bij tal van Belgische keramisten uit de jaren 1950 tot 1970, en gaf hun creaties een nieuw elan. Vandaar dat ook hun werken in de kijker geplaatst worden.

Er zijn onder meer zes vazen te bewonderen uit de collectie van Charles Catteau (1880-1966). Deze collectie omvat meer dan 800 stukken uit het atelier van keramist Charles Catteau en werdverzameld door Claire De Pauw en Marcel Stal. Claire De Pauw besliste om de collectie aan de Stichting te schenken, als eerbetoon aan Marcel Stal. .

Charles Catteau werkte in dienst van Royal Boch en was een van de boegbeelden van het art-decotijdperk. In de eerste helft van de 20ste eeuw bezorgde hij de aardewerkfabriek uit La Louvière internationale faam. De werken die geselecteerd werden voor de tentoonstelling in het Museum van Mariemont verraden onmiskenbaar de japaniserende invloed in de industriële productie van Boch. Die invloed blijkt uit de keuze van de materie, zoals zandsteen, en uit de siermotieven met gegoten email. Verder valt ook de terugkeer op van meer naturalistische vormen, zoals kalebassen. Ook die zijn geïnspireerd op de Japanse keramiek uit de 18de en de 19de eeuw.

Praktisch:
“Un esprit japonais Gisbert Combaz, la céramique d’Edo et la création belge” (“De Japanse voorliefde van Gisbert Combaz, de Edo-keramiek en de Belgische keramiekkunst”)
Koninklijk Museum van Mariemont
van 30 januari tot 10 april 2016
van 10 u. tot 12.30 u. en van 14 u. tot 17 u.