Ieper eert Raoul Servais

6 maart 2023

Dit voorjaar zetten het cultureel centrum Het Perron, het In Flanders Fields Museum, ‘Raoul Servais Collection’ en de Koning Boudewijnstichting Raoul Servais samen in de kijker.
 

Tentoonstelling ‘Raoul Servais. Oorlogsherinneringen.’

Wie een oorlog meemaakt, is er voor altijd door getekend. Raoul Servais (Oostende, 1928), de internationaal bekroonde Belgische filmmaker en animator, maakte als jonge gast de Tweede Wereldoorlog mee. Hij ontsnapte een paar keer aan de dood. Daarnaast groeide hij via de verhalen van zijn moeder en zijn ooms op met herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Beide oorlogen bepaalden het leven van Servais. Ze maakten van hem een onverzettelijke pacifist en vormden een onuitputtelijke inspiratiebron voor zijn werk als filmmaker, animator en beeldend kunstenaar.

Het In Flanders Fields Museum stelde, op initiatief van 'Raoul Servais Collection', een tentoonstelling samen die focust op het thema oorlog, zowel in het leven als in het werk van Raoul Servais. De tentoonstelling is te bezoeken van 1 februari tot en met 31 mei 2023. Ze bevat de projectie van de kortfilms Chromophobia (1965), Operation X-70 (1971), Tank (2015) en het recente Der Lange Kerl (2022), maar ook enkele tekeningen, schilderijen en objecten uit de ‘Raoul Servais Collection’. 

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling brengt de Koning Boudewijnstichting een publicatie uit met de persoonlijke oorlogsherinneringen van Raoul Servais. Die schreef hij retrospectief neer voor zijn echtgenote en illustreerde hij met tekeningen. Deze unieke en persoonlijke getuigenis deelt hij nu ook met ons.

Het Perron, Ieper

De tentoonstelling in Het Perron is te bezoeken van 3 februari tem 12 maart 2023. Ze belicht de persoon van Raoul Servais, zijn artistieke processen en zoektocht naar technieken, zijn liefde voor ‘de kunsten’, het surrealisme en Paul Delvaux, zijn thema’s en zijn relatie met de stad Oostende. Deze reizende tentoonstelling werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Koning Boudewijnstichting en was in 2021-2022 te zien in het BELvue museum in Brussel en is ook virtueel te bezoeken. Ter gelegenheid van die tentoonstelling gaf de Koning Boudewijnstichting ook de publicatie ‘Raoul Servais. Tussen magie en realisme’ uit.

 

Schenking Raoul Servais

In 2019 schonk Raoul Servais een groot deel van zijn grafisch werk aan de Koning Boudewijnstichting. Met de reizende tentoonstelling (die ook virteel te bezoeken is) en de door haar uitgegeven publicaties wil de Stichting het indrukwekkende oeuvre van deze pionier van de animatiefilm toegankelijk maken en zijn bijzonder gevoel voor experiment en maatschappelijk engagement onder de aandacht brengen.

 

Praktische info:

In Flanders Fields Museum
Grote Markt 34
8900 Ieper
Van 1 februari tot 31 mei 2023

Cultuurcentrum Het Perron
Maarschalk Fochlaan 1
8900 Ieper
Van 3 februari tem 12 maart 2023
Gratis toegang