Henry van de Velde – Passie - Functie - Schoonheid

25 april 2013

Ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Henry van de Velde (1863-1957) organiseren de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis samen met de Klassik Stiftung Weimar de grootste overzichtstentoonstelling van deze veelzijdige kunstenaar, designer en architect. Van 24 maart tot 23 juni 2013 loopt de retrospectieve in het Neues Museum in Weimar en van 13 september 2013 tot 12 januari 2014 zal ze te zien zijn in het Jubelparkmuseum in Brussel.

De tentoonstelling geeft een chronologisch overzicht van het leven en het werk van Henry van de Velde aan de hand van een nooit eerder gezien ensemble kunstwerken en tal van documenten. In totaal weerspiegelen een vijfhonderdtal objecten – schilderijen, meubilair, zilverwerk, juwelen, keramiek, boekbanden, architectuurontwerpen – de complexe wereld van deze kunstenaar en belichten ze de verschillende domeinen waarbinnen hij werkzaam was.

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting heeft een aantal bijzondere stuks uit haar collectie uitgeleend. Zo ondermeer de enige ring die met zekerheid aan Henry van de Velde kan toegeschreven worden en een aantal meubels van Victor Horta (1861-1947), een belangrijke tijdgenoot.