Ring

De Koning Boudewijnstichting verwierf in 2008 een uitzonderlijke ring van Henry van de Velde binnen het kader van het Fonds Léon Courtin - Marcelle Bouché. Het is de enige ring die met zekerheid aan deze veelzijdige kunstenaar kan worden toegeschreven. Juwelen van Henry van de Velde zijn bijzonder zeldzaam en geen enkel Belgisch museum was in het bezit van een dergelijk juweel. De ring zal dan ook als referentie dienen in het verdere onderzoek naar zijn andere juwelen.

Deze unieke ring werd in 1899 bij Henry van de Velde besteld door een Belgische betekenisvolle familie. Raphaël Petrucci liet deze ring ontwerpen voor zijn echtgenote Claire Verwee, ter gelegenheid van de geboorte van hun dochter Clairette Petrucci, de latere echtgenote van Marcel Wolfers. Doordat de oorspronkelijke eigenares Claire Verwee dit geschenk in haar dagboek vermelde, zijn de maker en de datering onbetwistbaar.

Henry van de Velde paste hier het principe van de 180°-draaiing van een motief toe, een principe dat hij slechts een jaar eerder invoerde voor zijn sierstukken. Hiervoor maakt hij gebruik van een dynamisch lijnenspel dat veelvoudige variaties toelaat. De centrale diamant van de ring dient hier als middel- en uitgangspunt voor de in tegengestelde richting bewegende compositie. Hierdoor verkrijgt de ring een spanningsvolle dynamiek.

Website Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Meer info over het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché

Type: 
Ring
Material / technique: 
Geel en rood goud, platina, parels en diamanten
Dimensions: 
3,2 x 2 x 2,6 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin - Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2008
Depository institution: 
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel