Expo Bowet-getijdenboek opent in Brugge

9 december 2014

Dankzij het Erfgoedfonds kon het Groeningemuseum zijn collectie verrijken met een getuige van de Brugse miniatuurkunst. Dit pre-Eyckiaans manuscript, dat oorspronkelijk bestemd was voor de Engelse markt, kon daardoor grondig bestudeerd worden. Het resultaat is te zien op de expo ‘Het Bowet-getijdenboek. Een topstuk voor Brugge’.

Nadat dit getijdenboek eeuwenlang in het buitenland vertoefde, wijdt het Groeningemuseum nu een kleine, maar boeiende expo aan dit artistieke pareltje.

Meer dan 600 jaar bevond het Bowet-getijdenboek zich in het buitenland. Tot het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting het in het najaar van 2013 op een veiling bij Christie’s in Londen op de kop kon tikken. Intussen gaf de Stichting het manuscript in bruikleen aan het historisch fonds van de Brugse Openbare Bibliotheek, en heeft het Groeningemuseum het manuscript verder bestudeerd. Het resultaat van die bevindingen is te zien op de expo ‘Het Bowet-getijdenboek. Een topstuk voor Brugge’.

Het Bowet-getijdenboek dateert uit de periode 1410-1420, en behoort daarmee tot de groep van pre-Eyckiaanse manuscripten. Brugge was op dat moment het culturele centrum van de Zuidelijke Nederlanden en vooral hier kwam de innovatiegolf binnen de miniatuurkunst tot uiting.

Slechts weinig handschriften uit deze periode werden bewaard in Belgische collecties en het Bowet Getijdenboek vormt dus een grote artistieke meerwaarde. Om die reden heeft het Erfgoedfonds het werk aangekocht, ook al was het oorspronkelijk bestemd voor de export.

Op de expo kan het publiek uitgebreid kennismaken met de ontstaanscontext van het getijdenboek, en wordt er uitvoerig stilgestaan bij elk van de zestien volbladminiaturen. Naast het Bowet-getijdenboek zijn er ook enkele andere verluchte manuscripten uit dezelfde periode te zien.

Het Bowet-getijdenboek. Een topstuk voor Brugge, van 16 december 2014 tot 22 maart 2015 in het Groeningemuseum.