Edgar P. Jacobs in het Picassomuseum in Parijs

17 juli 2020

Een originele plaat voor het album 'Le Piège diabolique' (‘De duivelse valstrik’) van Edgar P. Jacobs reist naar het Nationaal Picassomuseum in Parijs, naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Picasso Comics’, die gewijd is aan de raakpunten tussen het oeuvre van Picasso en de stripwereld.

Sinds 2017 ijvert de Koning Boudewijnstichting voor de bewaring en de valorisatie van het Archief- en documentatiefonds van Edgar P. Jacobs. Het gaat om originele platen, tekeningen, schetsen, documenten en de volledige documentatie die de Stichting toevertrouwd kreeg.

In die optiek werd de originele plaat van het album ‘De duivelse valstrik’ uitgeleend aan het Nationaal Picassomuseum. Ze beeldt het hoofdpersonage van Edgar P. Jacobs uit, Mortimer, in een decor van ruïnes en gebroken voorwerpen die bedolven zijn onder het stof. Op de muur zijn fragmenten te herkennen van de Guernica, het beroemde schilderij van Picasso uit 1937.

Dit belangrijke voorbeeld van Picasso’s kunst in de negende kunst toont de band aan die Picasso had met de stripwereld. Via een selectie tekeningen, gravures en originele platen illustreert de tentoonstelling ‘Picasso Comics’ de passie van Picasso voor deze kunstvorm, de resultaten van zijn experimenten in dit genre, en de plaats die de kunstenaar vandaag bekleedt in de strip.

Praktisch:

‘Picasso Comics’
Nationaal Picassomuseum
5 rue de Thorigny
75003 Parijs
Van 21 juli 2020 tot 23 januari 2021