Dotremont in 'Maison de Balzac' in Parijs

13 maart 2015

Onder de aandacht: de versmelting van kunst en schrift! De tentoonstelling 'L’Écriture dessinée' spits zich toe op de artistieke ervaringen met betrekking tot het schrift, ingewijd door Honoré de Balzac (1799-1850). Centraal in de tentoonstelling staan de creaties van Christian Dotremont (1922-1979), stichter van de CoBra-beweging. Zowel Balzac als Dotremont onderzochten het verband tussen schrift en tekst: het verrassend gebruik van typografie, het belang van het handgeschreven werk,…

Het werk van Dotremont uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting, waarin kunst en schrift versmelten, kon hier zeker niet ontbreken. Bovendien staat op de lithografie die Dotremont realiseerde, op een 'cinétisation' (letterlijk in beweging zetten) van Pol Bury, een zin uit de 'Traité de la démarche' van Honoré de Balzac: 'Un homme devint fou...'. Hierbij plaatst hij nog een PS: 'Pensée qui révèle toute la beauté...' en dit in zijn typische logogramstijl. Deze uitzonderlijke lithografie is eveneens een mooi voorbeeld van kinetische kunst, waarbij de toeschouwer de optische illusie krijgt dat de tekst beweegt.

De tentoonstelling werd uitgedacht door Pierre Alechinsky et Dominique Radrizzani en focust op de ontmoeting tussen Balzac en de CoBra-beweging waarbij de 'schilders van het schrift' uit de 19de eeuw (Théophile Bra, Victor Hugo) in dialoog treden met de moderniteit (Jean Cocteau, Marcel Duchamp, Asger Jorn, Henri Michaux, Dotremont).

Van 13 maart tot 21 juni 2015 in Maison de Balzac in Parijs.