Dogepaleis toont topstukken uit collectie Koning Boudewijnstichting

19 september 2019

Twee meesterwerken uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting zijn tot 1 maart 2020 te bewonderen in Venetië. In de marge van de Biënnale toont het Dogepaleis topwerken uit Vlaamse collecties, waaronder het zilveren sierstel van Rubens en het beeld ‘Apollo en Python’ van Artus I Quellinus.

Twee meesterwerken uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting zijn tot 1 maart 2020 te bewonderen in Venetië. In de marge van de Biënnale toont het Dogepaleis topwerken uit toonaangevende Vlaamse collecties en schetst er een beeld van de rijkdom van de kunstproductie in Antwerpen in de periode 1550-1650.

Het sierstel van Rubens bestaat uit een 17de eeuwse zilveren kan en schaal, die De Triomf van Venus en Suzanna en de ouderlingen afbeeldt. In 1999 kochten Pierre en Colette Bauchau dit stuk op een veiling en schonken het aan het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting. Het is het enig uitgevoerde ontwerp voor edelsmeedkunst van Rubens. Meer dan 400 jaar lang bleef het in het bezit van Rubens en zijn erfgenamen. Bovendien is het het enig bewaard gebleven werk van de gevierde Antwerpse zilversmid Theodoor Rogiers I. Naast een verfijnd staaltje vakmanschap, getuigt het van een uitgesproken picturale kwaliteit en bevatten de voorstellingen opmerkelijke verwijzingen naar Rubens’ oeuvre.

Het 17de eeuwse terracottabeeld van Artus Quellinus de Oude is afkomstig uit de bekende Antwerpse Collectie Van Herck, die het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting in 1997 aankocht en waarvan meerdere werken beschermd zijn als topstuk. Apollo en Python zijn hier op meesterlijke wijze in beeld gebracht. Artus I Quellinus, een getalenteerde leerling van Rubens, ging na zijn leertijd bij Rubens naar Rome en werd vervolgens een toonaangevend beeldhouwer in Antwerpen. Hij en zijn assistenten vervaardigden in 1650-1665 een indrukwekkend aantal sculpturen voor de façades en ontvangstruimtes van het stadhuis in Amsterdam (nu Koninklijk Paleis). Dit was een ambitieus project waarmee de Amsterdamse regenten wilden wedijveren met het Piazza San Marco in Venetië, een ontwerp van Jacopo Sansovino. De sculpturen die Quellinus en zijn assistenten voor het Amsterdamse stadhuis creëerde, waaronder het marmeren beeld van de zonnegod Apollo waarvan dit terracottabeeld een model is, behoren tot de beste artistieke realisaties van het 17de eeuwse Europa.

Verschillende toonaangevende Vlaamse musea en privéverzamelaars lenen hun meest beeldbepalende werken uit. Ook de Koning Boudewijnstichting werd gevraagd enkele topstukken uit te lenen. Betreed nog tot 1 maart 2020 de wereld van de Vlaamse kunst in Venetië! In de prachtige appartementen in het Dogepaleis (Palazzo Ducale) schitteren het zilveren sierstel van Rubens en het ‘Apollo en Python’ beeld van Artus Quellinus de Oude. Ze vertoeven er in het gezelschap van schilderijen van Rubens, Van Dyck, Jordaens, Cornelis De Vos, Gaspar de Crayer, Theodoor van Loon, Jacob van Oost, maar ook van Italiaanse kunstenaars zoals Titiaan en Tintoretto.

Praktische informatie:

‘From Titian to Rubens. Masterpieces from Flemish Collections’
Tot 1 maart 2020
Dogepaleis
Piazza San Marco 1
30124 Venetië
Italië