Didier Comès te gast in het Autriquehuis

15 oktober 2020

De herfst 2020 staat volop in het teken van Didier Comès. Naast de tentoonstelling ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ die de Koning Boudewijnstichting organiseert in het BELvue Museum, is er nog een tweede tentoonstelling ‘Comès achter gesloten deuren’ in het Autriquehuis. Dompel u er nog tot 2 mei 2021 onder in de wereld van Eva, een sexy femme fatale in een rolstoel, en ontdek de originele striptekeningen van dit album.

Didier Comès is één van de grootste Belgische striptekenaars, een grootmeester in zwart-wit en fantasie. De Koning Boudewijnstichting beheert zijn artistieke nalatenschap, die geschonken werd door zijn broer en zussen om te vermijden dat zijn oeuvre versnipperd zou raken. Voor de tentoonstelling in het Autriquehuis leent de Stichting 27 originele striptekeningen uit van het album Eva.

Na het overlijden van Didier Comès in 2013 ontving zijn schoonzoon een schoendoos gevuld met enveloppes. Die bevatten clichés van Christiane (de vrouw van Comès) in een rolstoel, met netkousen en op hoge hakken. De rolstoel in kwestie was bij het Rode Kruis van Spa gehuurd door een Comès die nochtans in topvorm verkeerde. Hij had zijn echtgenote vereeuwigd in alle mogelijke poses, om over het nodige materiaal te beschikken voor zijn album Eva dat in 1984 verscheen in het maandblad (Wordt Vervolgd/A Suivre).

Deze psychologische thriller gaat over een sexy femme fatale – met naaldhakken, netkousen, diepe decolletés, opvallende make-up, gigantische oorbellen – die in een rolstoel zit. Het contrast tussen hoe deze vrouw er uitziet en hoe ze zich verplaatst, brengt een hele reeks emoties en sensaties teweeg bij de lezer, die door Comès perfect geprogrammeerd zijn. Eva wordt vandaag beschouwd als één van zijn topwerken en behoorde tot zijn favoriete albums.

Praktisch:

‘Comès achter gesloten deuren’ (‘Comès à huis clos’)
Autriquehuis, Haachtsesteenweg 266, 1030 Schaarbeek.
Van woensdag tot zondag, van 12 u. tot 18 u. Gesloten op feestdagen.
In het kader van de coronamaatregelen is reserveren verplicht. Meer info op www.autrique.be.
Van 25/09/2020 tot 02/05/2021.