De verzameling Van Herck in Maastricht

11 maart 2013

Een belangrijk gedeelte van de terracotta’s uit de verzameling Van Herck wordt tentoongesteld in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum, waar ze in een speciaal daarvoor ingerichte museumzaal deel uitmaakt van de vaste opstelling Oude Kunst en dit tot circa 2015. Wegens de sluiting van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen – omwille van grootscheepse renovatiewerken –, werd er gezocht naar een gastlocatie waardoor de collectie gedeeltelijk publiek toegankelijk kon blijven.

De keuze voor het Bonnefantenmuseum is geen verrassing: de collectie Van Herck en voornamelijk dan de selectie 17e en 18e eeuwse terracotta’s past perfect bij het programma en de deelcollecties van het museum. Zo sluiten de terracotta’s naadloos aan op de eigen collectie sculptuur van de 16de eeuw en eerder. Daarnaast heeft het museum grote aandacht voor de wijze waarop kunstwerken tot stand kwamen en waarop kunstenaars werkten. Ook de 50-tal terrracotta’s uit de collectie Van Herck geven een uitstekende en waardevolle blik in de 17de en 18de eeuwse beeldhouwerspraktijk. Aan de hand van bozetti – schetsen in klei om een idee vast te leggen – en de talrijke modelli – de laatste en meest gedetailleerde versies die als basis dienden voor het definitieve beeldhouwwerk – wordt de aandacht gevestigd op de ontstaansgeschiedenis en materiële geschiedenis van het kunstvoorwerp. Hierdoor verkrijgen de bezoekers een prachtig inzicht in het creatief proces van de kunstenaar.

De collectie Charles Van Herck (1884 – 1955), een Antwerpse kunstkenner en -handelaar, bestaat in totaal uit meer dan zevenhonderd oude tekeningen en een honderdtal terracotta’s uit de 16de tot de 19de eeuw. Deze liefhebber wist met een scherp oog een aanzienlijke verzameling met meesters als Artus Quellinus, Hiëronymus Duquesnoy, Walter Pompe en Michael Rysbrack op te bouwen. De Koning Boudewijnstichting verwierf deze uitzonderlijke verzameling in 1996 zodat ze niet verspreid zou geraken. De tekening werden toevertrouwd aan het Museum Plantin-Moretus en de terracotta’s aan het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen.