De Tweede Wereldoorlog door de ogen van Comès

20 juli 2021

Het Mémorial de l'internement et de la déportation in Compiègne stelt 45 platen en voorbereidende tekeningen tentoon uit het album Dix de Der van Didier Comès. Deze uitzonderlijke tentoonstelling kadert in het historische stripfestival Traits de Mémoire.

Als erfgenamen van de Belgische striptekenaar Didier Comès, één van de grootste striptekenaars van de tweede helft van de 20e eeuw, besloten zijn broer en zijn twee zussen in 2013 om zijn nalatenschap te schenken aan de Koning Boudewijnstichting, om het voortbestaan ervan te verzekeren.

Sindsdien is de interesse voor Comès bijzonder groot. Na verschillende tentoonstellingen in 2020, onder meer in het Musée de la Grande Ardenne, de abdij van Stavelot, het Autriquehuis en het BELvue-museum (door de Koning Boudewijnstichting zelf), is het nu de beurt aan het Mémorial de l'internement et de la déportation in Compiègne (Frankrijk) om het erfgoed van de kunstenaar in de kijker te zetten. Ter gelegenheid van de tweede editie van het historische stripfestival Traits de Mémoire heeft het museum niet minder dan 45 platen en voorbereidende tekeningen geselecteerd van het beroemde album Dix de Der, dat in oktober 2006 door Casterman werd uitgegeven.

Dix de Der vermengt het metaforische aspect van de Tweede Wereldoorlog met menselijke waarden en engagement. Het verhaal speelt zich af in 1944 in het hart van de Belgische Ardennen, een regio die de auteur na aan het hart ligt. Amerikaanse soldaten zitten er in de val door het tegenoffensief van het Duitse leger. Een jonge soldaat die door zijn gebrek aan ervaring Le Bleu wordt genoemd, ontmoet drie geesten uit het verleden.

Te ontdekken tot 19 september.

Praktisch:

Comès - Dix de Der
Mémorial de l'internement et de la déportation
Avenue des Martyrs de la Liberté 2bis
60200 Compiègne
Frankrijk