De heks bij Comès

14 december 2021

De heks uit het beroemde album De Dorpsgek van Schoonvergeten van Didier Comès neemt een ereplaats in op de tentoonstelling ‘Witches’ van de ULB. Tot en met 16 januari 2022 kunt u in het Vanderborghtgebouw vijf geïnkte platen uit dat album ontdekken.

In 2013 schonken de broer en twee zussen van de Belgische tekenaar Didier Comès het artistieke erfgoed van de kunstenaar aan de Koning Boudewijnstichting, om het toegankelijk te maken voor het grote publiek en het tegelijk ook te vrijwaren voor de toekomst.

Didier Comès was een grootmeester van de zwart-witcreatie. Hij vertelde heuse legendes, die zich afspeelden in een sombere, gekwelde wereld. In het begin van de jaren 80 brak Comès door met De Dorpsgek van Schoonvergeten. Deze grafische roman drukte zijn stempel op een hele generatie lezers. Het is het verhaal van een doofstomme dorpsgek die door de grondeigenaars van Schoonvergeten wordt uitgebuit en door een heks wordt wakkergeschud.

Nu heeft de ULB vijf geïnkte platen van dat mythische album geselecteerd voor een gloednieuwe tentoonstelling rond de voorstelling van de heks sinds de vroege middeleeuwen tot onze tijd.

De heks is een historische figuur, die al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt. Maar de talrijke stereotypische attributen die haar kenmerkten – punthoed, bezem, haakneus, spinnen en zwarte kat – zijn stilaan vervaagd. Het typische beeld van de heks, vervolgd om haar duivelse karakter, is vandaag geëvolueerd tot een rebelse figuur en een symbool van het verzet tegen de gevestigde orde.

Te ontdekken t/m 16 januari 2022.

Praktisch:
‘Witches’
Vanderborghtgebouw
Schildknaapsstraat 50
1000 Brussel