‘De Groote Oorlog voorbij: 1918-1928’

12 november 2018

Laat u onderdompelen in de fascinerende culturele en artistieke heropleving van de jaren 20, in het War Heritage Institute. Met een schitterende selectie vazen uit onze Catteau-collectie en stukken uit ons jazzarchief van Robert Pernet.

Eind 1918: de oorlog is voorbij, wat nu? Hoe kunnen de mensen zich herstellen van vier lange jaren van vernieling? De Roerige Jaren 20 (“Les Années folles”) zijn een van de antwoorden op die vragen: een wind van uitbundigheid en creativiteit waait over de samenleving. Daarvan getuigen ook de vazen van Charles Catteau en de stukken uit het Jazzarchief van Robert Pernet, die de Koning Boudewijnstichting voor de tentoonstelling uitleende.

Onmiddellijk na de oorlog ontwikkelt zich de art-decostijl. Architectuur, binnenhuisdecoratie, meubilair, vaatwerk en sierkunst kiezen voor elegante en sobere geometrische vormen. Charles Catteau staat in die tijd aan het hoofd van het decoratieatelier van aardewerkfabriek Boch in La Louvière. Hij lanceert er technische innovaties die standaardisering mogelijk maken en creëert emblematisch werk met een ruime keuze aan art-decodecors.

Uit het jazzarchief van Robert Pernet leent de Koning Boudewijnstichting partituren, platen, prentbriefkaarten, foto’s en magazines uit. Ze schetsen de introductie in België van dit nieuwe ritme uit Noord-Amerika. In het bijzonder getuigen ze van de oprichting van de eerste Belgische jazzbands en de geboorte van de Belgische jazz, die kan bogen op enkele befaamde componisten. Het archief illustreert ook de uitgelaten dansen die groeien uit die gesyncopeerde ritmes.

Praktisch:
“De Groote Oorlog voorbij: 1918-1928”
War Heritage Institute – Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
Jubelpark 3, Brussel
Nog tot 10 november 2019
Van 9 u. tot 17 u.