De collectie Catteau terug naar haar roots

21 mei 2015

Naar aanleiding van de opening van het Centre Keramis, het nieuwe museum voor keramiek, verhuist een groot deel van de collectie Catteau van de Koning Boudewijnstichting naar de plek waar ze werd gecreëerd. Het museum opende op 9 mei 2015 op de site van de 3 historische steenkoolovens van de fabriek Boch Kéramis.

De vazencollectie van de Stichting omvat meer dan 800 art decovazen versierd door Charles Catteau en vervaardigd in de fabriek Boch Kéramis in La Louvière tussen 1907 en 1950. Deze verzameling werd bijeengebracht door Marcel Stal en Claire De Pauw, en in 1999 aan de Stichting geschonken. Ze kan beschouwd worden als dé referentieverzameling van het werk van Charles Catteau, een van de grootste designers van art decovazen.

In overleg met schenkster Claire De Pauw werd de vazencollectie oorspronkelijk in depot gegeven aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het was echter wel haar wens om de collectie op een dag te presenteren in het nieuwe museum in La Louvière.

De omvang van de collectie Stal-De Pauw laat toe om op twee verschillende plaatsen een selectie van de productie van Catteau te tonen. De vazen die in de permanente opstelling van de KMKG staan, kunnen daar dus blijven. Het Centre Keramis presenteert op zijn beurt een 14-tal vazen in hun permanente collectie en nog een 600-tal andere vazen in het oude atelier van de fabriek, dat nu omgetoverd is tot een reserve die steeds toegankelijk is voor het publiek. De fabricatietechnieken en de sociale geschiedenis van de manufactuur worden er aan de bezoeker toegelicht. Elk half jaar zal een rotatie plaatsvinden waardoor steeds andere aspecten uit de rijke collectie aan bod kunnen komen.