De Absintdrinkster tentoongesteld in Londen

24 februari 2020

De Absintdrinkster van Leon Spilliaert is nog tot 25 mei te zien in Londen naar aanleiding van een tentoonstelling in de Royal Academy of Arts die gewijd is aan de kunstenaar.

Leon Spilliaert is één van de belangrijkste schilders van het symbolisme. Hij schildert vooral op papier, en gebruikt daarbij combinaties van aquarel, waterverf, pastel en Chinese inkt. Dat levert kleurengradaties en “clair-obscur”-effecten op die voor een naargeestige en mysterieuze sfeer zorgen. 

Tussen 1907 en 1908 – de kunstenaar is dan terug in Oostende na een verblijf in Parijs – schildert hij een reeks van vijftien zelfportretten waarbij De Absintdrinkster stilistisch goed aansluit. Dat werk beeldt een zwaar gehavende jonge vrouw uit met zwarte ogen en een lege, wezenloze blik die haar absintverslaving verraadt. Daarmee geeft de schilder de situatie weer van sommige kunstenaars, schrijvers of musici uit die tijd. Het gaat ook om het enige werk uit deze periode waarin het vrouwelijke personage frontaal (“en face”) wordt afgebeeld. 

De Absintdrinkster is hét topwerk van Leon Spilliaert en zal dus extra in de kijker geplaatst worden op de Spilliaert-tentoonstelling in Londen, naast meer dan zeventig andere kunstwerken.  

Praktisch
“Leon Spilliaert”
Sackler Wing of Galleries
Royal Academy of Arts
Londen
Van 23 februari 2020 tot 25 mei 2020