Cobra, le regard d’un passionné

21 november 2012

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van het museum organiseert het LAAC een grote tentoonstelling ‘Cobra, le regard d’un passionné’. Gilbert Delaine, oprichter van de collectie van Dunkerque en een geëngageerde verzamelaar en verdediger van de Cobra beweging en diens kunstenaars, is de commissaris van de tentoonstelling. Hij kreeg carte blanche voor de selectie en de presentatie van de kunstwerken.

De tentoonstelling belicht enerzijds de enorme rijkdom van het CoBrA fonds van het museum. Zowel het relatief korte avontuur van de CoBrA groep – van zijn oorsprong tot zijn ontbinding – als zijn internationale dimensie en de rol van schrijvers en dichters binnen de beweging worden besproken en verklaard aan de hand van de uitgebreide documentatie van het fonds.

Daarnaast brengt Gilbert Delaine ook zijn persoonlijke blik op de CoBrA kunst en toont hij een uitzonderlijk geheel van bijna 200 werken, schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen van Belgische, Deense, Franse, Nederlandse en zelfs Amerikaanse kunstenaars. Werken die in bruikleen zijn gegeven door musea, kunstenaars en verzamelaars uit Frankrijk, België en Nederland.

Zo kunt u er meerdere werken bewonderen uit de collectie Thomas Neirynck en het Fonds Christian Dotremont, die beheerd worden door de Koning Boudewijnstichting. Uit de collectie Thomas Neirynck zijn volgende werken tentoongesteld: L’infinie Suffisance en Sans titre van Asjer Jorn, Un lapon à Rovaniemi en Vers 7 heures du matin van Christian Dotremont, Les Baux van Louis Van Lint, La Dame d’encre van Pierre Alechinsky, Gouffre debout van Pierre Alechinsky en Christian Dotremont, Nature morte en Sans titre van Raoul Ubac en Dé-racinées van Serge Vandercam. Van het Fonds Christian Dotremont kunt u er het werk Dentelles de foudre van Ager Jorn en Christian Dotremont gaan bekijken.

LAAC
Pont Lucien Lefol – Jardin de sculptures – 59140 Dunkerque – Frankrijk
Van 20 oktober tot 3 maart 2013
Open van dinsdag tot zondag, van 10u tot 12u en van 14u tot 18u