Bezoek ons op BRAFA!

24 januari 2023

Dit jaar kan u op de stand van de Koning Boudewijnstichting enkele topstukken uit het Belgische erfgoed ontdekken. De Stichting verwierf ze recent voor onze publieke collecties. Naast Belgische topkunstwerken en als knipoog naar het art-nouveau-jaar toont de KBS ook enkele eerder verworven, bijzondere stukken van Philippe Wolfers en Paul Hankar.

Dit jaar kan u op de stand van de Koning Boudewijnstichting (stand 131) een absoluut topwerk uit het Belgisch erfgoed bewonderen: de 3 volumes van ‘Thêatre’ (1902/1903), het gebundeld theaterwerk van Maurice Maeterlinck, geïllustreerd met originele tekeningen van Léon Spilliaert. Het werk is geklasseerd als Vlaams topstuk en zat jarenlang in een private collectie. De Stichting kocht het meesterwerk aan via het legaat van filantrope Eliane Vercaempt ten gunste van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Door deze financiële middelen en de bemiddeling van de KBS is ‘Théâtre’ vanaf nu voor iedereen toegankelijk. Een geslaagde reddingsoperatie, dankzij de unieke samenwerking tussen de KMSKB, de Vlaamse Gemeenschap en de Koning Boudewijnstichting.

De King Baudouin Foundation United States (KBFUS) faciliteerde de schenking van een schilderij van Hans Memling aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Zo keerde het portret van een lid van de familie De Rojas uit Amerika terug naar de stad waar Memling het in de 15de eeuw schilderde. Een meesterwerk van één van de belangrijkste Vlaamse primitieven, dat u nu uitzonderlijk kan zien in Brussel op de BRAFA kunstbeurs.

Van Pierre Alechinsky toont de Koning Boudewijnstichting verschillende tekeningen die de internationaal gekende, Belgische kunstenaar creëerde voor zijn boek ‘Extrait pour traits’. De maquette werd aangekocht door het Fonds Marie-Jeanne Dauchy. Ze telt 88 tekeningen die in dialoog gaan met teksten van o.a. Pol Bury, Hugo Claus, Christian Dotremont en Luc de Heusch.

Misschien herkent u de art-nouveau-juwelen ontworpen door de gerenommeerde kunstschilder George Morren? De Koning Boudewijnstichting kocht ze vorig jaar aan op BRAFA via het Christian Bauwens Fonds. De zilveren mantelhaak en zes damesknopen zijn unieke art-nouveau juwelen, afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar.

Als knipoog naar ‘2023: Jaar van de Art Nouveau in Brussel’ toont de Koning Boudewijnstichting ook enkele eerder verworven, bijzondere art-nouveau stukken uit haar collectie. De kamerschermen van Paul Hankar, spilfiguur van de moderne architectuur, worden gepresenteerd naast tekeningen uit de befaamde collectie Wolfers en een bijzonder zilver servies dat Wolfers ontwierp voor Victor Horta, de art-nouveau architect bij uitstek.

Benieuwd geworden naar deze Belgische topkunstwerken en art-nouveau stukken? Kom dan langs op de BRAFA kunstbeurs in Brussels expo. De beurs is open van 29 januari tot 5 februari, tussen 11u-19u (donderdag 2 februari uitzonderlijk open tot 22u).

Praktische info:
BRAFA Art Fair
29 januari – 5 februari 2023
Open van 11u tot 19u (donderdag 2 februari open tot 22u)
Brussels Expo I Heysel, Paleizen 3 & 4
Stand Koning Boudewijnstichting: nr 131
BRAFA