Maquette voor 'Extraits pour traits'

Deze maquette van het boek 'Extraits pour traits' is een atypisch werk dat een inkijk geeft in de creatieve geest van kunstenaar Pierre Alechinsky. Het werk bevat 47 teksten over Pierre Alechinsky, die tussen 1948 en 1988 werden geschreven door mensen die deel uitmaakten van zijn entourage, en 88 inkttekeningen die Alechinsky maakte en in het werk kleefde ter illustratie van de teksten.

Een intieme blik op het creatieproces van Alechinsky

Deze maquette voor het boek 'Extraits pour traits' is een kunstwerk op zich en geeft blijk van Alechinsky's artistieke passie. Het werk bevat 88 tekeningen en 47 teksten, geschreven door mensen die vanaf Alechinsky's jeugd in Brussel deel uitmaakten van zijn entourage, zoals Pol Bury, Hugo Claus, Christian Dotremont en Luc de Heusch, maar ook dichteres Joyce Mansour en kunstschilders Antonio Saura en Walasse Ting – drie mensen met wie hij een zeer nauwe band had. Alle teksten werden geschreven tussen 1948 en 1988. Het boek werd uitgegeven door Editions Galilée en samengesteld door Michel Sicard, dichter, criticus, professor in Parijs en goede vriend van Alechinsky. Sicard bepaalde de volledige structuur van het boek. Zijn correcties en suggesties in een licht, spichtig handschrift zijn aangebracht in de marges van de pagina's, terwijl Alechinsky – trouw aan zijn onrustige temperament – zijn opmerkingen vrijwel in het papier kraste met inkt, potlood of pen. Handelingen die een kunst zijn op zichzelf!

Suggestieve en iconische tekeningen

De 88 tekeningen vormen als het ware een artistiek testament van de schilder. Sommige werken verwijzen naar zijn ontwikkeling sinds 1948, terwijl andere voorlopers zijn van de expressieve stijl die hij in 1988 herontdekte. De twee omslagontwerpen zijn bijvoorbeeld zeer kenmerkend. De eerste tekening toont een penseel op een schaal in de vorm van een landschap. De tweede tekening toont een gezicht, dat eveneens dienstdoet als schaal, en waarvan het haar de inkt is waarvan het penseel doordrongen is. Het echo-effect wordt versterkt doordat het portret, op verzoek van de kunstenaar, in negatief op de omslag gedrukt is.

Pierre Alechinsky, internationaal symbool van de Belgische kunst

Het creatieve genie Alechinsky wordt geboren in Sint-Gillis, in Brussel, in 1927. Vanaf 1947 ontwikkelt hij zijn persoonlijke stijl en duidelijk herkenbare artistieke identiteit. Met zijn sterke karakter staat Alechinsky mee aan de wieg van de CoBrA-beweging, die in het teken staat van de artistieke vrijheid en expressionisme. Zijn werken zijn zeer typerend voor de stroming. In 1987 wijdt het Guggenheim in New York een grote retrospectieve aan hem, en het was onder andere die gebeurtenis die hem ertoe bracht het boek 'Extraits pour traits' te maken. Deze maquette gunt ons een blik in Alechinsky's artistieke proces.

Een Fonds met een hart voor Brussel

De maquette werd aangekocht door het Fonds Marie-Jeanne Dauchy. Het Fonds steunt de bewaring, conservatie, bescherming, restauratie en valorisatie van het Brusselse culturele patrimonium en deed al verschillende aankopen in dat kader. Na een set modernistische meubels die tentoongesteld werden in het Brussels Design Museum, heeft het Fonds nu deze prachtige maquette aangekocht. Het werk werd toevertrouwd aan de Wittockiana, een internationaal erkend Brussels museum gewijd aan boekbinden en boekenkunst. De maquette van 'Extraits pour traits' wordt er tentoongesteld samen met andere kostbare werken van Pierre Alechinsky en zijn vrienden.

Type: 
maquette voor een boek
Material / technique: 
collage, inkt op papier
Dimensions: 
34,1 x 23,6 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Marie-Jeanne Dauchy
Year of acquisition: 
2022
Depository institution: 
Wittockiana, Brussel