Werk van Memling keert terug naar Brugge

24 september 2020

The King Baudouin Foundation US faciliteerde de schenking van een schilderij van Memling. Het portret van een lid van de familie De Rojas keert zo terug naar Brugge, waar het gemaakt werd. Het 15de eeuws schilderij wordt er voor iedereen toegankelijk gemaakt in het Memlingmuseum (Sint-Janshospitaal).

Het portret van een lid van de familie De Rojas, geschilderd door Hans Memling in de 15de eeuw, keert terug naar Brugge, waar het gemaakt werd. Het is geschonken door de Amerikaanse filantroop J. William Middendorf en krijgt een plaats in het Memlingmuseum (Sint-Janshospitaal). De schenking werd gefaciliteerd en begeleid door de King Baudouin Foundation US, de Amerikaanse poot van de Koning Boudewijnstichting.

Francisco De Rojas was een telg van een vooraanstaande Spaanse familie en ambassadeur van Spanje bij het Bourgondische hof. Het is een van de weinige afbeeldingen die we hebben die de Spaanse aanwezigheid in de middeleeuwen in het toenmalige handelscentrum Brugge documenteren.

Enkele jaren geleden zette de King Baudouin Foundation US het programma KBFUS ART op, om schenkers uit de VS te helpen bij de complexe culturele, juridische en belastingtechnische aspecten van het grensoverschrijdende schenken van kunst. De schenking van het werk van Memling is een mooi voorbeeld van de rol die het netwerk van de Koning Boudewijnstichting op dit vlak kan spelen.

“In de voorbije 55 jaar heb ik Brugge ontdekt en regelmatig bezocht”, vertelt Middendorf. “Het is voor mij een zeldzame schat in de wereld, zoals het grotendeels bewaard is zoals het in de middeleeuwen was. De schoonheid van de stad en de eeuwenoude kunst lokt me er telkens weer heen. Memling, een van de grootste meesters, was een prominente burger van de stad. En ik waardeer Till-Holger Borchert als kunsthistoricus en als de vriend die hij via de kunst sinds enkele decennia is. Al deze elementen speelden mee in mijn besluit om dit stuk uit mijn collectie, dat ik kocht in 2002 nadat de vorige privé-eigenaar was overleden, te laten terugkeren naar Brugge.”

“De begeleiding van KBFUS was essentieel om de terugkeer van het schilderij naar Brugge mogelijk te maken”, zegt Till-Holger Borchert. “De aanpak die KBFUS heeft opgezet voor schenkingen van kunst maakte dat alles vlot verlopen is. Ik kan haast nog niet geloven dat dit gebeurt, het is fantastisch.”