Werk van Memling keert terug naar Brugge

24 september 2020

The King Baudouin Foundation US faciliteerde de schenking van een schilderij van Memling. Het portret van Francisco de Rojas keert zo terug naar Brugge, waar het gemaakt werd. Het 15de eeuws schilderij wordt er voor iedereen toegankelijk gemaakt in het Memlingmuseum (Sint-Janshospitaal).

Het portret van Francisco de Rojas, geschilderd door Hans Memling in de 15de eeuw, keert terug naar Brugge, waar het gemaakt werd. Het is geschonken door de Amerikaanse filantroop Bill Middendorf en krijgt een plaats in het Memlingmuseum (Sint-Janshospitaal). De schenking werd gefaciliteerd en begeleid door de King Baudouin Foundation US, de Amerikaanse poot van de Koning Boudewijnstichting.

Francisco de Rojas was een telg van een vooraanstaande Spaanse familie en ambassadeur van Spanje bij het Bourgondische hof. Het is een van de weinige afbeeldingen die we hebben die de Spaanse aanwezigheid in de middeleeuwen in het toenmalige handelscentrum Brugge documenteren.

Enkele jaren geleden zette de King Baudouin Foundation US het programma KBFUS ART op, om schenkers uit de VS te helpen bij de complexe culturele, juridische en belastingtechnische aspecten van het grensoverschrijdende schenken van kunst. De schenking van het werk van Memling is een mooi voorbeeld van de rol die het netwerk van de Koning Boudewijnstichting op dit vlak kan spelen.