Aanwinsten Fondsen

17 juni 2016

De voorbije maanden kochten heel wat mecenaatsfondsen kunstwerken of getuigenissen uit ons verleden. Hierdoor zijn een zeldzame kraantjeskan in Imariporselein, een uniek Doorniks getijdenboek, bijna 140 onuitgegeven brieven van Maurice Maeterlinck en een paar 19eeeuwse portretminiaturen, nu veiliggesteld voor de toekomst.

Het Fonds Comte Thierry de Looz-Corswarem kocht een uitzonderlijke kraantjeskan in Imariporselein aan. De kan met zilveren monturen en een tuit in de vorm van een drakenkop werd vervaardigd in het atelier van Marie Jeanne Hussonen is het oudst gekende voorwerp waarop de twee stadskeuren van Oudenaarde voorkomen. Ze wordt ondergebracht in DIVA, het nieuwe museum voor edelsmeedkunst, juwelen en Diamant in Antwerpen.
Meer info

Het Tramerie Getijdenboek werd aangekocht door het Fonds Claire en Michel Lemay. Dit manuscript is van groot belang voor de kennis van de Doornikse verluchtingskunst van het begin van de 16e eeuw. Het werd in bewaring geven aan de Stadsbibliotheek van Doornik.
Meer info

Een 140tal onuitgegeven brieven van Maurice Maeterlinck (1862-1949) werden aangekocht door het Fonds Abbé Manoël de la Serna. Ze werpen een nieuw licht op het leven en het werk van deze bekende schrijver. De brieven werden toevertrouwd aan de Koninklijke Bibliotheek van België.
Meer info

Het Fonds Christian Bauwens kocht twee portretminiaturen van Louis-Marie Autissier (1772-1830), een van de grondleggers van de school van portretminiatuurschilderkunst in België. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zullen deze miniaturen opnemen in hun nieuwe parcours.
Meer info