Portretten van Mr Pierre Simons en zijn echtgenote Sarah Lane

Op 2 juni 2016 kocht het Fonds Christian Bauwens, bij Pierre Bergé & Associés te Parijs, twee portretminiaturen aan van Louis-Marie Autissier (1772-1830). Hij was een van de grondleggers van de Belgische school van portretminiatuurschilderkunst in de 19e eeuw. Deze briljante miniaturist was eerst hofschilder van Lodewijk Napoleon Bonaparte, koning van Holland, en vervolgens van Willem I, eerste Koning der Nederlanden. Zijn zuivere en scherpe stijl beïnvloedde talrijke artiesten van de volgende generatie.

De twee historische portretten, geschilderd op ivoor, zijn zeer representatief voor zijn oeuvre. Zegetuigen van een bijzondere aandacht voor de uitwerking van kostuums en accessoires en van een subtiel kleurgebruik.

De schilderijtjes zijn niet alleen stilistisch, maar ook historisch interessant voor ons patrimonium. De twee geportretteerden zijn de Brusselse carrossier Pierre Simons (1767-1847) en zijn echtgenote Sarah Lane.

Door de aankoop blijven deze bijzondere getuigenissen van ons Belgisch erfgoed bewaard, en kan het geportretteerde (echt)paar ook in de toekomst samenblijven. De miniaturen worden toevertrouwd aan de Koninklijke Musea voor Kunst en geschiedenis van Brussel waar ze perfect passen in het nieuwe chronologische parcours dat het museum binnenkort zal openen en waarin ook de industrialisatie en ontwikkeling van het spoorwegnet aan bod komt.

Type: 
Portretminiatuur
Material / technique: 
Olie op ivoor, verguld hout
Dimensions: 
10 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Christian Bauwens
Year of acquisition: 
2016
Depository institution: 
Koninklijke Musea voor Kunst en geschiedenis, Brussel