Vleugelpiano J.F. Vogelsangs

Jacques-François Vogelsangs
ca. 1855

Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché verwierf in 2016 de laatste piano van de Brusselse pianobouwer en hofleverancier Jacques-François Vogelsangs. Het instrument dateert uit het begin van de 19de eeuw en heeft zijn authenticiteit volledig bewaard.

Jacques-François Vogelsangs (1797-1868) behoort tot de eerste Brusselse pianobouwers. In 1829 opent hij zijn eigen atelier, dat op een bepaald moment 25 werknemers telt. Hij onderscheidt zich van zijn collega’s en behaalt onder meer de gouden medaille bij de nationale tentoonstelling in Brussel in 1845. Hij krijgt ook de titel van hofleverancier.

De vleugelpiano die het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché aankocht, is de laatste die hij vervaardigde. Het instrument is uitgerust met een Erard-mechaniek met ‘double échappement’ (snelle repetitiemechaniek), een techniek die een veel sneller spel mogelijk maakt. De piano was te bezichtigen op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855 en werd naar alle waarschijnlijkheid geschonken aan de hertogin van Brabant, Marie-Henriette van Habsburg-Lotharingen, echtgenote van Leopold II, de latere tweede koning der Belgen.

Bij de herontdekking van deze piano in een van de bijgebouwen van een kasteel in de buurt van Parijs, verkeert ze in goede staat. Sinds haar fabricatie heeft ze geen enkele wijziging ondergaan. Een nieuwe bijdrage van de Stichting aan de collectie van het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum (MIM), dat tot dan toe geen enkele piano van Vogelsangs in zijn collectie had.

Meer info over het Fonds Léon Courtin – Marcelle Bouché
Website van het Muziekinstrumentenmuseum, Brussel 

Type: 
Muziekinstrument
Material / technique: 
Palissanderhout
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin – Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2016
Depository institution: 
Muziekinstrumentenmuseum, Brussel