Uitzicht op de basiliek van Halle

Jean-Baptiste Van Moer
1845

Het schilderij Uitzicht op de basiliek van Halle is een werk van de Brusselse kunstenaar Jean-Baptiste Van Moer (1819-1884). Het is een van de oudst bewaard gebleven beelden van Halle.

Het Halse schilderij toont het einde van de stoet van de processie aan de basiliek van Halle. De basiliek komt bijzonder gedetailleerd in beeld en we krijgen ook een huis op de Grote Markt en enkele huizen in de Kardinaal Cardijnstraat te zien. Van Moer ging daarbij uiterst nauwkeurig te werk, wat zorgde voor enkele ophelderingen voor de bouwgeschiedenis van de basiliek. Opvallend is ook het talent van de kunstenaar om perspectieven te schilderen.

Jean-Baptiste Van Moer is een Brussels kunstschilder die vermaard is om de fotografische precisie van zijn werken. Ze worden beschouwd als heuse documenten over de uitgebeelde steden en hun dagelijkse taferelen.

De kunstenaar schilderde het tafereel in 1845. Nog datzelfde jaar prijkte het doek op de driejaarlijkse nationale kunsttentoonstelling in Brussel. Als titel kreeg het ‘Une partie de l’église de Hal’ mee. Het leverde Van Moer een medaille op.
Het schilderij dook pas terug op in de zomer van 2014, op een veiling in de Zuid-Franse stad Pau. Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, kocht het in 2015 aan en vertrouwde het toe aan het Streekmuseum den AST.

Meer info over het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché

Type: 
Schilderij
Material / technique: 
Olie op doek
Dimensions: 
109 x 83 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2015
Depository institution: 
den Ast, Halle