Soepterrine van William Mercer of Aldie

Deze prachtige terrine is om meer dan een reden uitzonderlijk. Het is niet alleen een prestigieuze terrine, maar het is ook het enige bekende model van deze aard en met deze afmetingen.

De versiering bestaat uit polychrome of vergulde bloemen, kammen en krullen, de decoratie is Frans geïnspireerd en voor het porselein werd een zachte en kwalitatieve pasta gebruikt. De terrine is daarmee een typisch voorbeeld van de 2de periode (1763-1774) van de Doornikse porseleinproductie.

Ook heel zeldzaam is dat ze werd besteld voor – en niet door – een persoon van wie de wapenschilden erop zijn afgebeeld, net als de datum en de plaats van productie (Made at Tournay february 1770 For William Mercer of Aldie Esqr). Het is eveneens het enige bekende voorbeeld met een inscriptie in een “vreemde” taal.

Het stuk bleef dan ook niet onopgemerkt toen het in 2006 op de markt kwam. Het risico was groot dat het door een buitenlandse koper gekocht zou worden en dat het voor lange tijd niet toegankelijk zou zijn voor het grote publiek. Daarom kocht de Koning Boudewijnstichting de terrine aan en gaf het in langdurige bruikleen aan het Musée Royal de Mariemont, dat de belangrijkste collectie van Doorniks porselein in het Waalse Gewest bezit.

De soepterrine werd waarschijnlijk besteld als geschenk voor kolonel William Mercer of Aldie toen hij gestationeerd was in Doornik. Hij was als kolonel in dienst van de Verenigde Nederlanden. In die periode had de brigade hoofdkwartieren in Maastricht en Doornik.

Publicatie 'Het Doorniks porselein van William Mercer of Aldie, 1770.'
Website Musée Royal de Mariemont

Meer info over het Erfgoedfonds

Type: 
Terrine en schaal
Material / technique: 
porselein
Dimensions: 
Terrine: 37,5 cm d., schaal: 39 cm d.
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2006
Depository institution: 
Musée Royal de Mariemont, Morlanwelz