Portretten van Auguste Vivroux en zijn echtgenote Caroline Cuvelier

Het Fonds Summa Villa kocht in 2018 twee portretten van Victor Lejeune, een schilder uit Verviers. Dit Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, heeft als taak de bescherming van het erfgoed in de streek van Verviers. 

De schilder Victor Lejeune (1812-1863) volgt tekenlessen in het College van Verviers. Hij vervolmaakt zich in Luik en gaat vervolgens aan de slag als portrettist in Antwerpen en Brussel, waar hij enkele werken tentoonstelt. In 1841 keert hij terug naar Verviers, waar hij tal van portretten blijft schilderen met romantische inslag. Zo krijgt hij de kans om Auguste Vivroux en diens vrouw Caroline Cuvelier te schilderen. Deze architect, die een actief publiek leven leidde, drukte met verschillende bouwwerken zijn stempel op de regio Verviers. Zo ontwierp hij het “gemeentelijk college”, een onderwijsinstelling, en het kasteel van La Louveterie.  

De twee door het Fonds Summa Villa aangekochte portretten zijn dan ook belangrijke getuigen van de geschiedenis van Verviers. Ze zijn te bezichtigen in het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek van Verviers. 

Type: 
Schilderij
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Summa Villa
Year of acquisition: 
2018
Depository institution: 
Museum voor Schone Kunsten en Keramiek van Verviers