Portret van Jacques de Heusy

In 2003 kocht de Stichting het Portret van Jacques de Heusy, een prominent Luikenaar die als geen ander de aparte geschiedenis van het prinsbisdom en zijn complexe betrekkingen met zowel Frankrijk als Oostenrijk belichaamt.

Jacques de Heusy behoort tot de grote figuren uit de geschiedenis van het prinsbisdom Luik. Hij studeerde af als rechtsgeleerde in Reims en maakte carrière als specialist in financiële en economische aangelegenheden. Zo belandde hij in de diplomatie ten dienste van twee prins-bisschoppen. Hij werd door prins-bisschop Charles-Nicolas d’Oultermont naar het hof van Lodewijk XV in Versailles gestuurd en verdedigde er de territoriale en commerciële belangen van het prinsbisdom Luik. In 1767 ondertekenden Frankrijk en het prinsbisdom een voorlopig akkoord dat in 1772 door het 'Traité de la Limite' werd bekrachtigd.

Dit portret werd waarschijnlijk verwezenlijkt tijdens de diplomatieke missie van ridder de Heusy in Frankrijk. Louis-Michel van Loo vereeuwigde Jacques de Heusy aan zijn werktafel. Voor hem ligt de kaart van de grens tussen Frankrijk en het prinsbisdom. De documenten op de tafel hebben betrekking op de territoriale onderhandelingen van 1767. Achter hem verwijst de witte staf naar zijn functie van burgemeester. Het jaartal 1760 staat er op, alsook het wapen van de Heusy. De bibliotheek, in de achtergrond, staat vol diplomatieke traktaten.

De kunstenaar Louis-Michel van Loo (1707-1775) was schilder aan de hoven van Spanje en Frankrijk en stond bekend om zijn officiële portretten en zijn ongeëvenaard vermogen om stoffen weer te geven. Ook dit portret munt uit door de weergave van de stoffen.

Website Musée d’Ansembourg

Meer info over het Erfgoedfonds

Type: 
Schilderij
Material / technique: 
Olie op doek
Dimensions: 
136 x 104 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2003
Depository institution: 
Musée d’Ansembourg, Luik