Marmeren beeld Herfst of Wijnoogst

Dankzij het Fonds Braet-Buys-Bartholomeus, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, kon een bijzondere sculptuur van Philippe Wolfers aan de collectie worden toegevoegd.

Philippe Wolfers kende internationaal een groot succes met zijn unieke juweelcreaties. Geleidelijk aan evolueerde hij van de juweelkunst naar de beeldhouwkunst. Een logische ontwikkeling gezien het sculpturale al karakteristiek was voor deze kleine kostbaarheden. Vanaf 1902 groeiden zijn juwelen als het ware uit tot volwaardige decoratieve beeldhouwwerken. Wolfers' activiteit als juwelier blijft dus tastbaar in de sculpturen. Die worden gekenmerkt door uitgelezen materiaalkeuzes en een groot gevoel voor finesse en detail.

De sculptuur Automne of Vendanges (Herfst of Wijnoogst) is daar een mooi voorbeeld van. Het werk werd in 1916, dus gedurende de Eerste Wereldoorlog, gerealiseerd in het fijnste marmer van Carrara. Bij het werk hoort een sokkel, die ook speciaal door de kunstenaar werd ontworpen en in groene serpentinemarmer werd uitgevoerd. Zoals de meeste beeldhouwwerken werd ook dit exemplaar te koop gesteld in de winkel Wolfers. Nadat het in 1925 was verkocht, kreeg het publiek het voor de laatste keer te zien in 1928 op een retrospectieve in de bekende kunstgalerij Giroux.

Dankzij het Fonds Braet-Buys-Bartholomeus, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, keert dit beeld nu terug naar de winkel Wolfers waar het vanaf 30 juni 2020 door het publiek kan worden bewonderd. Dit unieke Horta-winkelinterieur werd in 2017 in zijn oorspronkelijke staat opgericht in een museumzaal in het Museum Kunst & Geschiedenis. Gezien de uniciteit, kwaliteit en herkomst van de sculptuur is deze aanwinst niet alleen een bijzondere aanvulling van de collectie. Het beeld draagt ook wezenlijk bij tot de atmosfeer van verfijnde exclusiviteit in de tijd toen art nouveau en art deco 'bon ton' waren.

Type: 
Sculptuur
Material / technique: 
Beeld: Carrara marmer; Sokkel: groene serpentinemarmer
Dimensions: 
190 cm H, excl sokkel: 68 cm H
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Braet-Buys-Bartholomeus
Year of acquisition: 
2020
Depository institution: 
Museum Kunst & Geschiedenis, Brussel